Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní znaky osvícenství

Základní znaky osvícenství

Racionalismus
Antireligionismus
Mechanicismus (byl spojen s Newtonovou mechanickou fyzikou)
Využití vědy v praxi
Dějinný optimismus

Důležitý je antimetafyzický charakter filosofie. Vědou získané poznatky se mají technicky aplikovat. Ve filosofii se vychází vždy z empirie, rozum je důležitý pro poznání světa. Materiál je ve filosofii přinesen vždy ze smyslů. Odmítá jakékoli metafyzické pojmy, jako např. pojem substance, ten do filosofie nepatří. Filosofie nemá zkoumat podstatu světa. Jsou to přílišné spekulace, které nelze využít ve vědě, technice. Metafyzika je odmítána i z důvodu, že je chápána v souvislosti náboženské, jako součást náboženství. Jestliže odmítám náboženství, tak musím odmítnout i metafyziku.

Descartes - Francouzi na něj byli hrdí, nemohli jeho filosofii tedy plně zavrhnout, aby upadl Descartes v zapomnění. Co z Descartesovy filosofie nemohlo být přijato? Apriorismus, osvícenci odmítali cokoliv vrozeného. Dále kritizovali jeho dualismus racionální a rozprostraněné substance, jeho rozdělení na část tělesnou a duševní a scholastické pojetí Boha u Boha.
Co obdivují u Descarta? Zejména metodickou skepsi. Tu Francouzi obdivují a oprašují. Dále obdivují i přírodní vědu, položenou na rozprostraněné substanci.
Z Locka je nejvíce inspirovalo, že Lock stanovil hranice lidského rozumu.
Typickým představitelem osvícenství ve Francii byl Voltaire.

Žádné komentáře:

Okomentovat