Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Amos Komenský

Jan Amos Komenský ( 28.3.1592 – 15.11.1670)

J.A.Komenský se narodil na jihovýchodní Moravě, pravděpodobně v obci Nivnice u Uherského Brodu. Až do dospělosti používal podle svého rodu jméno Segeš. Pocházel z českobratrské rodiny. Záhy osiřel. Pobýval nějaký čas u tety ve Strážnici. Po vypálení Strážnice odešel k sestře do Přerova. Do té doby o jeho výchovu nebylo příliš dbáno. Teprve v Přerově začal navštěvovat latinskou školu. Odtud odjel do Německa na univerzity v Herbornu a Heidelbergu.
Již v době studia začal pracovat na dílech Poklad jazyka českého, což měl být velký slovník,a dále na encyklopedii, kterou nazval Divadlo veškerenstva věcí. Tato díla nedokončil.
Po návratu ze studií od r. 1614 učil na bratrské škole v Přerově, r. 1616 byl vysvěcen na kazatele. V roce 1618 se oženil a odešel do Fulneku, kde se stal správcem tamního bratrského sboru. Zde píše známý spis Listové do nebe, to je volání utiskovaných chudých do nebe.
Po bitvě na Bílé hoře r. 1620 začalo pronásledování nekatolíků. Komenský musel odejít z Fulneku a skrývat se. V té době mu zemřela manželka a dva synci na nákazu, kterou zavlekli španělští vojáci do Fulneku. Při vypálení města ztratil i majetek a některé rukopisy.
Pod vlivem tragických událostí píše filozofické spisy Labyrint světa a ráj srdce, Hlubina bezpečnosti a Truchlivý.
V červenci 1627 byl vydán císařský mandát proti nekatolíkům. Pokud nechtěli přestoupit na katolickou víru, museli opustit zem. Proto Komenský r. 1628 opouští vlast a odchází do polského Lešna.

Žádné komentáře:

Okomentovat