Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Johann Heinrich Pestalozzi

Johann Heinrich Pestalozzi (1746-1827)

Narodil se v Curychu. Otec byl lékařem. Pestalozzi zpočátku studoval práva a teologii, ale pod vlivem Rousseauových spisů těchto studií zanechal. Žil v období vznikající kapitalistické společnosti ve Švýcarsku a zastával názor, že pro blaho národa je nejdůležitější půda. Proto je třeba pomoci rolníkům k důstojnějšímu životu. Původ bídy vesnického lidu spatřoval v jeho kulturní zaostalosti a nedostatečné výchově. Proto koupil pozemek v Neuhofu, kde chtěl vybudovat vzorné hospodářství, kde by učil rolníky pokrokovým způsobům hospodářství. Tento jeho pokus se nepodařil a Pestalozzi v Neuhofu zřídil v roce 1774 ústav pro výchovu chudých a osiřelých dětí. Pečoval o ně se svou manželkou a vychovával je společně se svými dětmi. Spojoval výuku s prací. Učil děti čtení, psaní a počítání a doufal, že na sebe vydělají vlastní prací- prací na poli, předením, tkaním. Peníze však na vedení ústavu nestačily a v roce 1780 ho musel zavřít. V Neuhofu se pak Pestalozzi věnuje literární činnosti. Své názory na výchovu poprvé uveřejnil r. 1780 ve spise Večer poustevníkův. Všichni lidé jsou si ve své podstatě rovni, a proto by měli mít všichni možnost se vzdělávat. Obecně lidské vzdělání má být poskytnuto nejdříve, pak teprve má přijít na řadu odborný výcvik.
V roce 1781 vydal Pestalozzi román Lienhard a Gertruda. V románu je popisován život zemědělské rodiny a výchova jejich dětí. Zároveň zde Pestalozzi naznačil, jak lze změnit společnost a zlepšit těžkou situaci rolníků. Toto dílo se dočkalo mezinárodního uznání.
Ve vychovatelské činnosti pokračoval Pestalozzi ve Stanzu, kde vedl sirotčinec a v Burgdorfu, kde vedl školu a učil. Škola byla známá i v zahraničí. Žáci zde byli rozděleni do skupin podle nadání a zájmů a vzájemně se vyučovali. Nebylo zde přesné rozvržení učiva.
V době, kdy učil v Burgdorfu píše řadu pedagogických spisů, např. Jak Gertruda učí své děti, ABC názornosti, Kniha matek a Názorné vyučování o poměru čísel.

Žádné komentáře:

Okomentovat