Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pobyty J. A. Komenského

Pobyt v Uhrách v Blatném (Šarišském) Potoku 1652-1654
Komenský přijal pozvání knížete Zikmunda Rákocziho, kde u jeho dvora měl organizovat pansofickou školu. Měl zde poprvé možnost ověřit si své názory v praxi. Otevřeny však byly pouze první tři třídy, které byly pojmenovány Vestibulum, Janua a Atrium. Obsahem bylo věcné učení s učením jazykovým, náboženství, psaní, počty, měřictví a zpěv. Učilo se tři hodiny dopoledně a tři hodiny odpoledne. Obtížnější učivo bylo zařazeno na dopolední hodiny.
Za svého pobytu v Blatné Potoce vypracoval Komenský pro své žáky příručku Pravidla mravů. Dalším spisem byly Zákony školy dobře uspořádané, kde se zabýval organizačními záležitostmi školy. Vznikla zde i jazyková učebnice Atrium,dále první obrázková učebnice Svět v obrazech (Orbis sensualium pictus). Tato učebnice poprvé vyšla v Norimberku roku 1658. Komenský použil zkrácený text Brány jazyků a doplnil ho 150 obrázky tak, aby byla dodržena jeho zásada, že „nic nemá být v rozumu, co neprošlo smysly“. Tato učebnice se stala vzorem pro moderní učebnice založené na principu názornosti. Dalším dílem je Škola na jevišti nebo též Škola hrou (Schola ludus). Zde Komenský použil texty z Brány jazyků pro zpracování osmi divadelních her.

Třetí pobyt v Lešně 1654-1658
V tomto období se Komenský věnoval hlavně práci na svém rozsáhlém díle Obecná porada o nápravě věcí lidských. Jde o dílo pansofické, řeší se zde problematika nápravy světa výchovou. Tato práce má sedm dílů. Otázkám výchovy a vzdělání je věnován čtvrtý díl, Pampaedia (Vševýchova).
V roce 1656 došlo k požáru Lešna. Komenský v něm ztratil všechen majetek i cenné rukopisy. Na pozvání svého přítele Louise de Geera odjíždí do Amsterodamu.

Pobyt v Amsterodamu 1656-1670
Komenský zde vydává soubor svých 43 didaktických spisů pod názvem Opera didactica omnia (Veškeré spisy).
V Amsterodamu vznikají i drobnější díla, např. katechismus a kancionál. Dílo Jedno potřebné bývá považováno za Komenského závěť lidstvu. Komenský sepsal i vlastní životopis nazvaný Pokračování v bratrském napomínání.
Komenský zemřel 15. listopadu 1670 a byl pohřben v kostelíku v nedalekém Naardenu.

Žádné komentáře:

Okomentovat