Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sovětská pedagogika se rozvíjela v Sovětském svazu od 20. let 20. století

Sovětská pedagogika se rozvíjela v Sovětském svazu od 20. let 20. století. Byla založena na marxisticko-leninských filozofických východiscích. Do popředí vystupoval požadavek jednotné státní školy, političnosti a ideovosti.

Představitelé :
Pavel Petrovič Blonskij (1884-1941)- dílo Základy pedagogiky, Pracovní škola. Zdůrazňuje úlohu výrobní práce , kterou je třeba spojovat s vyučováním.
Anton Semjonovič Makarenko (1888-1939) zdůrazňuje princip pedagogického optimismu a humanismu a tzv. perspektivních linií, tzn. vypěstovat u žáků perspektivy blízké, střední a vzdálené.
Hodně se zabývá prostředky výchovy. Nejdůležitější jsou práce, kolektiv a režim.
Mezi jeho význačná díla patří Pedagogická poema, Začínáme žít, Vlajky na věžích, Přednášky o výchově dětí, Problémy školní sovětské výchovy, Přednášky pro rodiče.
Zdůrazňuje princip pedagogického optimismu a humanismu a tzv. perspektivních linií, tzn. vypěstovat u žáků perspektivy blízké, střední a vzdálené.
Hodně se zabývá prostředky výchovy. Nejdůležitější jsou práce, kolektiv a režim.


Vasilij Alexandrovič Suchomlinskij (1918-1970). Řeší otázky výchovy a vzdělávání, zabývá se materiálním vybavením školy, formováním a řízením pedagogického kolektivu na školách.
Díla: Pavlyšská střední škola, Moje srdce patří dětem, Hovory s mladým ředitelem školy, Rodičovská pedagogika aj., celkem 36 knih a monografií.



Postmodernistická pedagogika
Vznik postmodernismu je spojen s vlnou kriticismu a skepticismu, která nastoupila na počátku 80. let 20. století. Pro tento směr je charakteristická snaha o to, aby byla výchova zbavena všeho autoritativního. Má být pojímána jako pomoc jedinci, je nutno respektovat subjekt a osobnost žáka. Jedinec má být veden k pluralitnímu vidění a chápání skutečnosti, k toleranci a vzájemnému porozumění. Jednotné výchovně vzdělávací programy jsou nahrazovány programy alternativními, volitelnými.

Představitelé : Jean Francois Lyotard – díla Postmoderní úděl, Neshoda
Wolfgang Welsch – díla Naše postmoderní moderna, Cesty z moderny.

Žádné komentáře:

Okomentovat