Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pedagogika reformační a protireformační

Pedagogika reformační a protireformační

V období vrcholného feudalismu ve 14. století dochází ve společnosti k ostrým sociálním rozporům. Na jedné straně vlivem rozvoje řemesel a obchodu vzrostlo bohatství šlechty, církve a měšťanů, na druhé straně byla velká bída městské a venkovské chudiny. Významní reformátoři začínají provádět kritiku nešvarů panujících v církvi, její bohatství, prodej odpustků, nedodržování božích přikázání atd. Mezi tyto reformátory patřili např. John Wickleff, Matěj z Janova, v českých zemích to byli např. Jan Hus, Jan Milíč z Kroměříže, Jeroným Pražský, Tomáš Štítný ze Štítného. Těmto reformátorům nešlo zpočátku o vytvoření nové církve, ale o nápravu, reformu církve stávající. Česká reformace vyvrcholila v učení Petra Chelčického , v Německu přispěl k rozštěpění katolické církve hlavně Martin Luther. Nejdříve představitelé reformace odmítali humanismus, později reformace a humanismus splynuly a pozdější reformátoři jsou současně i humanisté (např. Jan Blahoslav).

Nejvýznamnějším protikatolickým hnutím byla v českých zemích Jednota bratrská založená roku 1457 bratrem Řehořem z Kunvaldu. Duchovním otcem byl však Petr Chelčický (1390-1460). Byl to náboženský myslitel a reformátor (spisy O církvi svaté, O trojím lidu, Sieť viery pravé, Postila). Zavrhoval násilí, válku a dělení společnosti na stavy.
Výchovu omezovali zpočátku čeští bratří jen na rodinu. Křesťan podle nich nepotřeboval vyššího vzdělání. Vyšší vzdělání získávali jejich kněží v cizině, hlavně v Německu.
Obrat v těchto názorech nastal až vlivem působení biskupa Jana Blahoslava (1523-1571). Byl to teolog, filozof, humanista, teoretik hudby. Psal také učebnice v českém jazyce. Blahoslav ve svém díle Filipika proti misomusům (ostrá řeč proti odpůrcům vyššího vzdělání) vystoupil proti tradičním názorům českých bratří o nepotřebnosti vzdělání. Začalo období rozvoje husté sítě bratrských škol. Šlo o tři druhy škol. Školy elementární vznikaly u bratrských sborů a vyučovalo se zde čtení, psaní, náboženství a duchovní zpěv. Další byly nižší bratrské školy, které vedle elementárního vzdělání poskytovaly i znalost latiny. Nejvyšší vzdělání poskytovaly vyšší bratrské školy, tzv. gymnasia illustria, kde se vyučovalo částečné sedmero svobodných umění, latina, řečtina a hebrejština.
V bratrských školách se dbalo na mravnost, kázeň a píli žáků.

Žádné komentáře:

Okomentovat