Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22) Světová literatura 20. století

22) Světová literatura 20. století
Vypracování:
Světová literatura 1. poloviny 20. století
První světová válka v letech 1914 –1918 způsobila hluboký společenský a duchovní otřes v celé Evropě. Měla dopad ve sféře ekonomické, politické a sociální i v umění a kultuře. Dochází k porušení soustavy starých hodnot a k rozkladu lidské osobnosti. Pocit, že všechny dosavadní hodnoty civilizační a kulturní jsou nesmyslné, vede k nihilismu a boření starého řádu, zejména v hnutí dadaistů.
Na druhé straně evropský člověk, který prošel válečnými útrapami, hledal nějaký smysl života. Ten nalézá např. v liberálním humanismu nebo v politickém komunistickém systému na východě Evropy. Významnou událostí byla Velká říjnová socialistická revoluce v Rusku v roce 1917.
Podkladem pro rozvoj ideové složky literatury 1. poloviny 20. století se staly různé filozofické soustavy nebo z nich vycházející umělecké proudy. Např. pragmatismus, který zdůrazňoval úlohu jedince, marxismus a socialistický realismus, později existencialismus nebo unanimismus, který kladl váhu na lidský kolektiv. Realismus, základní umělecký proud se staršími kořeny, se přizpůsoboval obsahem i tvarem podmínkám nové doby. Do moderního „hlubinného“ realismu 20. století stále častěji vstupuje duševní a citový život člověka, skryté sociální, národní, civilizační i jiné problémy. K životu se staví jako k pohybu, jako k procesu.
V tomto období se objevily také nové umělecké směry s odlišnými koncepcemi, které předznamenávají avantgardní umění. Např. secese, expresionismus, futurismus, kubofuturismus, dadaismus, poetismus, surrealismus aj. Tento proud literatury, který předznamenal destrukci v románové tvorbě, je označován jako moderní či experimentální próza.
Francouzská literatura
Henri Barbusse – Prozaik a publicista. Za války šel jako dobrovolník na frontu, po válce založil levicovou organizaci a časopis Clarté – Jas.
Oheň – Protiválečný román s podtitulem Deník bojového družstva. Autor zde jako řadový voják-dobrovolník autenticky zachytil prožitky první světové války. Román nemá ústředního hrdinu. Střídají se v něm epizody válečných bojů s úvahami jednotlivců, jejich chování v bitvách i v zázemí na dovolené. Román vrcholí, když v boji padne téměř celé družstvo, živí hledají mrtvé kamarády a raněné odtahují na obvaziště.
Romain Rolland – Prozaik a dramatik. Představitel demokratické literatury. Roku 1915 obdržel Nobelovu cenu. Je autorem životopisů Beethovena, Michelangela, Tolstého a Gandhího.
Jan Kryštof – Desetidílná románová epopej. Ústřední postavou je fiktivní postava hudebníka německého původu. Autor se zřejmě inspiroval Beethovenem. V tomto díle se zabývá vztahem Francouzů a Němců a dotýká se německého militarismu.
Dobrý člověk ještě žije – Román o Burgunďanovi, který dovedl plně vychutnat dary života a šťastně prožít svůj čas na venkově. Dílo je ovlivněno vitalismem.
Petr a Lucie – Novela s shakespearovský motivem. Je založena na kontrastu války a čistého milostného citu dvou mladých lidí. Děj příběhu se rozvíjí od ledna do Velkého pátku v březnu 1918 a odehrává se v Paříži. Osmnáctiletý student Petr z měšťanské rodiny se uprostřed Paříže náhodně setkává v metru s dívkou Lucií. Ta musela z existenčních důvodů opustit studium malířství a vydělávat. Zamilují se do sebe. Oba žijí jen svými něžnými city plnými snů, přestože na ně tíživě dopadá válečná doba. Navíc má Petr za půl roku odejít na frontu. Lásku ukončuje společná smrt milenců v chrámu sv. Gervaisa při ničivém náletu na Paříž.

Žádné komentáře:

Okomentovat