Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry – Novinář. Narodil se v Lyonu. Po studiu na námořní škole sloužil jako voják u letectva. Jako pilot byl posléze zaměstnán u vícero leteckých společností a létal na různých exotických linkách. To se promítlo do jeho málo rozsáhlé tvorby. Po vypuknutí druhé světové války si doslova vynutil vstup do řad válečných pilotů, který mu byl pro jeho věk odpírán. Tragicky zahynul v létě 1944, když byl patrně sestřelen německým letadlem. Jeho dílo není příliš rozsáhlé. Zahrnuje čtyři letecké příběhy a filozofickou pohádku Malý princ.
Kurýr na jih a Noční let – Tato dvě díla se blíží románu. První napsal v Africe, druhé v Jižní Americe.
Země lidí – Soubor článků, statí, úvah a reflexí.
Válečný pilot – Novela, ve které líčí své zážitky při plnění nebezpečného výzvědného letu. Vyjádřil zde svou nenávist k válce, její nesmyslnosti a tvrdohlavosti těch, kteří považují válku za hru.
Malý princ – Tato filozofická pohádka je spíše knihou pro dospělé děti. Pilot ztroskotal s letadlem na Sahaře a tam se setkal s malým princem z neznámé planety. Malý princ opustil svou planetu, neboť zapochyboval o lásce květiny. Při putování poznává pět planet – pět negativních charakterů. Na závěr se setkal s liškou a poznal, že jen láska a přátelství nás mohou zbavit osamělosti.
Německá literatura
Německý realismus byl prodchnut demokratickým humanismem a nesen protinacionalistickou, protiválečnou a nakonec i protifašistickou myšlenkou. V německé literatuře se v období mezi dvěma světovými válkami uplatnily některé podněty z expresionismu, a to v těch dílech, v nichž spisovatelé chtěli zvýraznit svůj odpor proti válce.
Někteří spisovatelé humanisticky orientované prózy se dostávali do konfliktu s nacismem, jakmile se na počátku 30. let dostal k moci. Řada z nich musela z Německa emigrovat, někteří z nich se dostávali za hranice přes tehdejší Československo.
Heinrich Mann – Prozaik, dramatik a esejista. Emigroval přes ČSR do Švýcarska, později do USA, kde zemřel.
Profesor Neřád – Satirický román s podtitulem Konec tyrana. Satira na císařské Německo. Odhaluje bezduchost a tyranský dril pruského školského systému a je groteskním obrazem pokrytecké měšťácké morálky. Gymnaziální profesor Raat, žáky a veřejností nenáviděný pro svůj despotismus, má přezdívku Neřád. Při neustálém špehování studentů objeví zábavní podnik Modrý anděl, v němž vystupuje šantánová zpěvačka. Pocítí k ní vášnivou náklonnost a stává se denním návštěvníkem podniku a její šatny. Tato situace se dostane na veřejnost, profesor je propuštěn a odchází z města. Ožení se se zpěvačkou, stane se nájemcem hráčského doupěte a stále hlouběji zapadá do morálního bahna. Jeho zkáza je dovršena zásahem policie a následným uvězněním na popud bývalého žáka.
Mládí krále Jindřicha IV. a Zrání krále Jindřicha IV. – Historický dvojromán. Vypráví o renesančním francouzském panovníkovi v době krutých náboženských válek.

Žádné komentáře:

Okomentovat