Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Představitelé prózy po listopadu 1989

Představitelé prózy po listopadu 1989
Michal Viewegh – V současnosti nejprodávanější český autor. Narodil se v Praze, mládí prožil na Sázavě. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval obor český jazyk a literatura – pedagogika. Několik let učil na základní škole, poté dva roky působil jako redaktor v nakladatelství Český spisovatel. Od roku 1995 se živí jako spisovatel z povolání. Je držitelem Ceny Jiřího Ortena. Značná část jeho díla je do jisté míry autobiografická. Jeho knihy vyšly v mnoha reedicích v celkovém nákladu více než tři čtvrtě miliónu výtisků a byly přeloženy do sedmnácti světových jazyků. Romány Báječná léta pod psa a Výchova dívek v Čechách se dočkaly filmového zpracování.
Názory na vraždu – Novela. Autorovo první dílo. Děj se odehrává ve školním prostředí na malém městě, kde se stala vražda učitelky.
Báječná léta pod psa – Román. Děj se odehrává v období totality v Československu. Autor zde zachycuje atmosféru 60. let, normalizaci a následný pád komunismu. Hlavní postavou románu je Kvido, jehož neobvyklým narozením na jevišti Divadla Na Vinohradech román začíná. Kvido vyrůstal v otylého, ale velmi zvídavého a inteligentního chlapce. Jeho poklidný život změnil až rok 1968. Kvidův otec, inženýr chemie, musel opustit své místo v Praze a odstěhovat se s rodinou do malého městečka Sázava. Zde přijal podřadnou práci v místních sklárnách. Dokud se nezačal politicky angažovat, nenašel se pro něj a jeho rodinu byt. Dva roky tak žil Kvido se svým otcem a matkou na prosklené terase závodní vily. Když Kvido dostal zápal plic a jeho matka podruhé otěhotněla, rozhodl se otec konečně jednat. Začal studovat VUML, od podnikového stranického lídra koupil psa, i když měla Kvidova matka ze psů hrůzu, a začal hrát fotbal. To aby ho tak říkajíc „bylo vidět“. Kvido měl navíc ve škole úspěch se svou recitací, a tak se věci dali do pohybu. Konečně se přestěhovali do prostorného domu se zahradou a Kvídův otec začal jezdit do zahraničí. Nově narozený syn dostal jméno Paco. Po setkání se spisovatelem Pavlem Kohoutem, zarputilým odpůrcem režimu, však následoval pád. Kvidův otec skončil jako podnikový vrátný a zanevřel na svět. Většinu času pobýval ve své dílně, neustále vyřezával a dokonce si vyrobil rakev. V té době už Kvido studoval ekonomii na vysoké škole a hluboce prožíval své sexuální úspěchy a nezdary s Jaruškou, kterou od útlého dětství miloval. Aby se mohl věnovat psaní, odešel Kvido z fakulty a přijal místo vrátného ve sklárně, kde pracoval otec. To byla další rána pro již tak dost špatný otcův psychický stav. Nepomohl ani Kvidův sňatek s Jaruškou a narození jejich dcerky Aničky. Zvrat přinesl až rok 1989. Otec získal práci odpovídající jeho vzdělání a vrátilo se mu sebevědomí. Novou ránou však utržil pozitivními lustracemi a stal se cenovým referentem. Doba se změnila a Kvido tak konečně mohl předat do vydavatelství rukopis románu Báječná léta pod psa. Vedle těchto událostí autor v románu popsal mnoho vedlejších epizod. Poznáváme tak matčiny dojemné snahy udržet rodinu „nad vodou“ a prožíváme chvíle s dědečkem Jiřím a babičkou Líbou, která je náruživou cestovatelkou. Můžeme také sledovat hašteření dědečka Josefa a babičky Věry i svérázný životní styl Paca, který je vyznavačem volné přírody a trampingu. Zvláštní místo zaujímá Kvido svými komentáři k jednotlivým událostem, např. k narození bratra, otcově angažovanosti ve fotbalovém klubu, svému odchodu ze školy atd. Zajímavé jsou také jeho první spisovatelské pokusy a rozhovory s nakladatelem.

Žádné komentáře:

Okomentovat