Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Americká literatura

Americká literatura
Americký realismus se v 20. století stále více odpoutával od anglického. Byl prostoupen sociální kritičností, která se u autorů tzv. ztracené generace projevovala jako subjektivní výpověď a protest reagující na první světovou válku. Někteří autoři projevili sklony k naturalismu.
ztracená generace – Označení generačně blízké skupiny amerických básníků a prozaiků, kteří začali tvořit většinou ve 20. letech 20. století. Jejich vidění světa bylo zásadně ovlivněno prožitkem první světové války, vystřízlivěním z „amerického snu“, tzn. představy USA jako země svobody a neomezených možností, a pocitem vykořeněnosti. Toto označení vzešlo od americké experimentální spisovatelky Gertrudy Steinové, žijící dlouhá léta v Paříži. Základním tématem děl příslušníků ztracené generace je zklamání a skepse, rozklad lidských a společenských hodnot a hledání východiska v útěku do přírody nebo kultury. Hrdiny jejich próz jsou jednotlivci ztracení v nepřehledném labyrintu světa. Jsou to obvykle rozvrácení, silně citově založení lidé, kteří nenacházejí nikde zakotvení.
Theodor Dreiser – Prozaik, dramatik a žurnalista. Jeho tvorba představuje naturalismus a sociální realismus. Základním tématem jeho díla je kariéra lidí, kteří touží po bohatství a slávě, a obětují tomu cit, čest a smysl života. Stávají se z nich ztroskotanci nebo úspěšní cynikové.
Sestřička Carrie – Román. Osmnáctiletá venkovská dívka Carrie přijíždí do Chicaga, aby získala bohatství. Usiluje o společenský vzestup, práce v továrně ji neuspokojuje. Chce využít své ženské přitažlivosti, aby zlepšila své postavení. Dává se vydržovat jako milenka obchodním agentem, ale když se seznámila s bohatším majitelem baru, opouští jej a žije s novým milencem. I toho však záhy opouští, když se jí podaří dostat k divadlu. Její partner, který morálně stále více upadá, ukončí svůj život sebevraždou. I když Carrie dosáhla svých cílů, necítí se šťastná.
Americká tragédie – Román. Mladý Griffith pochází z chudé rodiny a touží po životě v bohatství a lásce okouzlujících žen. Vystřídal řadu zaměstnání, která ho neuspokojila, až se nakonec dostal do strýcovy továrny na prádlo. Naváže milostný poměr s Robertou. Jakmile ale pozná, že by mu překážela v jeho kariéře a že by nemohl proniknout do vyšších společenských kruhů sňatkem s dcerou milionáře, snaží se jí zbavit. Příležitost se naskytne při vyjížďce po jezeře, kdy napůl úmyslně, napůl náhodou těhotnou Robertu utopí. V soudním procesu je odsouzen k smrti na elektrickém křesle.
Sinclair Lewis – Prozaik a žurnalista. Jako první americký spisovatel dostal Nobelovu cenu.
Arrowsmith – Tento román vypráví příběh talentovaného vědce potýkajícího se s maloměšťáctvím svého prostředí a s komercializací pronikající do vědeckého výzkumu a medicíny.
Babbitt – Tento román patří k autorovým nejlepším dílům. Zamířil v něm satirický soud do řad amerického maloměšťáctva. Vypravuje o marné vzpouře obchodníka proti rodinným a společenským konvencím, jíž se dopustí jako vzorný manžel a otec, aby se později pokorně vrátil do otevřené náruče společnosti i rodiny. Babbitt je typem „úspěšného“ amerického občana z doby poválečné prosperity.

Žádné komentáře:

Okomentovat