Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová vědecko-fantastická literatura 19. století

Světová vědecko-fantastická literatura 19. století
Vlastní vznik sci-fi je úzce spjat s prudkým rozvojem vědy a techniky, ke kterému došlo na konci 19. století.
Francie
Jules Verne – Světoznámý autor věděcko-fantastické literatury. Narodil se v rodině pařížského právníka na ostrůvku Île Feydeau, ve městě Nantes. Jeho otec chtěl, aby vystudoval práva a převzal po něm jeho praxi. Jules ale již od mládí psal básně, povídky, divadelní hry a písně. Když se stal slavným, byla část těchto děl vydána knižně. Po svatbě se se ženou přestěhovali do Paříže. Sám hodně cestoval. Několikrát navštívil např. Anglii, Skandinávii, USA, Kanadu, Německo, Belgii a Nizozemsko. Ze svých zážitků potom čerpal inspiraci pro svá díla. Předpověděl v nich velké množství vynálezů a objevů, ke kterým následně skutečně došlo. Ve své tvorbě udělal první kroky do vesmíru, vytvořil předobrazy vzducholodi a helikoptéry, zámořských parníků i ponorek. Předvídal vznik elektrického motoru a videofonu, ale také bojových plynů a nových ničivých zbraní. Věřil v dobro technického pokroku, současně ale varoval před zneužitím techniky.
Pět neděl v balóně – Autorův první vydaný román. Měl ohromný úspěch.
Tajuplný ostrov – Román.
Vynález zkázy – Román. Varuje před zneužitím technického pokroku k vývoji nových ničivých zbraní.
Děti kapitána Granta – Děj románu se odehrává na palubě lodi Duncan. Její posádka se rozhodla najít a zachránit trosečníky z lodi Britania. Na výpravu se s nimi vydaly i Grantovy děti Mary a Robert, jejichž otec byl kapitánem Britanie. Hledání je zavede do různých koutů světa, zažijí mnoho různých dobrodružství a překonají řadu překážek. Nakonec je jejich snaha korunována úspěchem a Mary a Robert se znovu setkávají se svým otcem.
20 000 mil pod mořem – Jeden z autorových nejznámějších románů. Odehrává se na palubě ponorky Nautilus pod velením kapitána Nema. Děj čtenáře zavádí na samé dno oceánů a dává mu nahlédnout do míst, kam se předtím nikdo nevydal. V tomto díle autor předpověděl vynález skafandru, když se v něm hrdinové románů procházejí po dně oceánu.
Ocelové město – Děj se odehrává v druhé polovině devatenáctého století v Anglii a Francii. Nepříliš známý francouzský vědec, doktor Sarrasin, zdědí obrovské jmění. O peníze se však musí rozdělit s německým vědcem Schultzem. Doktor Sarrasin za peníze vystaví nádherné město, které je vzorem celému světu. Je čisté, bezpečné a obyvatelé jsou v něm spokojení. Profesor Schultz naloží s penězi jinak. Vystaví za ně obrovskou továrnu, kde zpracovává železo a vyrábí z něho ocel. Část oceli prodává, ale většinu si ponechává pro sebe. Nikdo neví k jakému účelu. Doktor Sarrasin se obává nejhoršího, a tak posílá synova přítele ze studií, velmi nadaného a bystrého Marcela Bruckmana, aby se vloudil do přízně profesora Schultze a zjistil, co zamýšlí. Marcel se svou nadaností a pílí dostane až do srdce továrny. Zjistí, že se tam vyrábí obří dělo namířené na Sarrasinovo město. Tato obrovitá zbraň je schopná zničit celý svět. Marcelovi se podaří z města uprchnout a varovat přátele. Dělová koule však byla vystřelena takovou silou, že se ani nedotkla zemského povrchu a vyletěla na oběžnou dráhu. Dělo se při tom roztrhlo, zabilo profesora Schultze a zničilo továrnu.
Cesta kolem světa za 80 dní – Jeden z autorových nejznámějších románů. Popisuje sázku anglického gentlemana Philease Fogga a jeho následnou cestu kolem celého světa. Při svém putování zažil mnoho dobrodružství a překonal mnoho překážek. Když dorazil zpět do Londýna, domníval se, že svou sázku prohrál o pouhých pět minut. Zapomněl při tom na fakt, že celou dobu cestoval na východ. Díky časovému posunu tak získal na svou cestu celý den na víc. Nakonec se tak přece jen mohl vítězně vrátit do pánského klubu, ze kterého před osmdesáti dny odešel, a převzít si od ostatních členů zaslouženou výhru.

Žádné komentáře:

Okomentovat