Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Anglie

Anglie
Arthur Charles Clarke – Narodil se v Mineheadu ve Velké Británii. Za druhé světové války sloužil v RAF u první britské radarové naváděcí stanice. Po válce vystudoval fyziku a matematiku. Je téměř profesionálním astronomem a duchovním otcem návrhu využití umělých satelitů pro komunikační účely. Stal se známým popularizátorem vědy a techniky. Řadu let žije na Srí Lance. Náměty ke svým dílům čerpá z vesmíru.
Písky Marsu – Tento román patří k autorovým raným dílů. Vypráví o snahách o založení kolonie na Marsu a těžkém zápasu kolonistů o přežití.
Měsíční prach – Děj románu je situován do nedaleké budoucnosti. Na Měsíci již vyrostlo několik měst a organizují se tam turistické zájezdy.
Rajské fontány – Román. V tomto díle se autor zabývá možností vybudování „vesmírného výtahu“, který by sloužil k levné dopravě materiálu ze Země na oběžnou dráhu.
Světlo Země – Román.
Předehra k vesmíru – Román.
2001: Vesmírná odysea – Původně scénář k velice kvalitnímu a úspěšnému stejnojmennému filmu Stanleyho Kubricka. Knižní podoby se dočkal až dodatečně. Příběh začíná na prehistorické Zemi, kde mezi pralidmi přistane záhadný černý monolit a napomůže vývoji lidstva. Monolit je nakonec po mnoha tisíciletích nalezen lidmi na Měsíci a nazván MAT-1. Tři roky od objevu začíná expedice lodi Discovery na vědeckou misi k Saturnu. Loď míří k Saturnovu měsíci Japetus, protože tam MAT-1 vyslal krátce po svém odkrytí Heywoodem Floydem silný radiový signál. Co je skutečným cílem výpravy, ví jen palubní počítač HAL 9000 a tři vědci v hibernaci. Pilot David Bowman ani jeho zástupce Frank Pool o tom nemají tušení. Měli se to dovědět až na místě. HAL se však zblázní a zabije celou posádku kromě Davida Bowmana. Davidovi se nakonec podaří vyřadit HALa z provozu. Ze Země mu zdělí skutečný cíl výpravy a dálkovým řízením jej dovedou až k Japetu. Tam David objevil přesnou kopii MATu-1, jen několikanásobně větší. Když letěl monolit prozkoumat, tak poslední hlášení, které dorazilo na Zemi, znělo: „Celá ta věc je dutá – jde nějak donekonečna – a – proboha, je to možné? – je plná hvězd!“ Pak byl monolitem vtažen a zdálo se mu, že procestoval celý vesmír. Nakonec se ocitl v hotelovém pokoji z roku 1998. Když si lehl na postel, okamžitě usnul. Něco mu proletělo pamětí a stal se součástí sil, jež stvořili monolit. To už se však na Zemi nikdy nedověděli.
2010: Druhá vesmírná odysea – Když autor psal první díl Vesmírné odysey, obsahoval několik odlišností od filmového scénáře. Jednou z nejzásadnějších bylo umístění děje filmu nikoli k Saturnu, ale k Jupiteru. Ve druhém pokračování své knihy se pak autor přidržel filmové podoby původního díla a děj Druhé vesmírné odysey umístil právě k Jupiteru. Tam k Discovery a tajemnému velkému monolitu na jeho oběžné dráze chystají novou výpravu nejen Američané, ale také Sovětský svaz. Dochází tak k jakýmsi závodům o to, kdo se k opuštěné lodi dostane první a prozkoumá ji. Zvrat nastává v okamžiku, kdy k Jupiteru odstartuje dlouho před ostatními Čína. Ta v naprostém utajení postavila vlastní loď. Američané a Rusové se rozhodnou ke spolupráci a odlétají k Jupiteru v ruské lodi, která byla dokončena první. Ukáže se, že Čína má zájem i o Jupiterův měsíc Europu. Nachází se na něm totiž ohromné množství vody. Po přistání je ale čínská loď napadena a zničena mimozemským organizmem, který žije v hlubinách jejích oceánů. Rusko-americká výprava se úspěšně dostává k Jupiteru na přistává na oběžné dráze nedaleko Discovery. Při jejím průzkumu zjistí, že důvodem HALova vražedného chování byla urputná snaha splnit protichůdné rozkazy – poskytovat Bowmanovi a Poolovi přesné informace a přitom před nimi utajit pravý cíl výpravy. Heywoodu Floydovi se na můstku Discovery zjeví přízrak Davida Bowmana a varuje jej, aby v zájmu vlastní bezpečnosti Jupiter co nejdříve opustili. Posádka se připravuje k odletu, když náhle velký monolit zmizí a na planetě se něco začíná dít. V její atmosféře se objevila malá černá skvrna, která neustále rostla. S nejvyšším vypětím je ruská loď spojena s Discovery, aby mohlo být využito jejích motorů a paliva zbylého v nádržích. Při cestě zpátky k Zemi se posádce naskytl fascinující pohled. Černá skvrna v Jupiterově atmosféře neustále rostla, celá planeta se smršťovala a počínala jasně zářit. Jupiter zmizel a na jeho místě se objevila nová maličká hvězda – dostala jméno Lucifer. Na Zemi pak obdrželi radiové sdělení, ve kterém jim bylo povoleno užívat všechny Luciferovi měsíce kromě Europy. Na té se nemají pokoušet přistát.
2061: Třetí vesmírná odysea – Třetí pokračování Vesmírné odysey vypráví o další expedici doktora Heywooda Floyda. Ten se ve svých 103 letech vydává na výpravu k Halleyově kometě. Dojde však k havárii sesterské lodi Galaxy a je nutné ji zachránit.
3001: Poslední vesmírná odysea – V závěrečném díle Vesmírné odysey je ve vesmíru nalezeno zmrzlé tělo Franka Poola, kterého před tisícem let odmrštil od Discovery do volného prostoru HAL. Díky technickému pokroku lidstva se ho podaří oživit, a on tak může zasáhnout do střetu lidstva s inteligencí, jež vytvořila monolit.
Setkání s Ramou – Děj románu nás zavádí do situace, kdy Sluneční soustavou prolétá obrovská válcovitá loď vyrobená neznámou mimozemskou inteligencí. K lodi se vydává výprava, aby ji prozkoumala. K této knize bylo napsáno ještě několik pokračování. Jejich autorem už ale není Clarke, ale Gentry Lee. Clarke zde figuruje jen jako Leeho patron.

Žádné komentáře:

Okomentovat