Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

USA

USA
Ray Bradbury – Pod ukončení školy vystřídal řadu zaměstnání. Od dětství rád četl sci-fi literaturu a jeho oblíbení autoři ovlivnili jeho vlastní tvorbu. Psal od třinácti let, v devatenácti letech mu v časopise vyšla první povídka. O rok později založil vlastní časopis a hojně do něj přispíval.
451° Fahrenheita – V tomto románu autor vykreslil obraz totalitní společnosti, která pálí veškeré knihy. Název románu je odvozen od teploty, kdy začíná hořet papír. Dílo varuje před přetechnizovaným světem a ohlupováním lidí pomocí prostředků masové komunikace.
Marťanská kronika – Cyklus povídek s námětem osidlování planety Mars. Reaguje na soudobé společenské problémy v USA. Objevuje se zde strach před nukleární válkou a politickou mocí, kritizuje cenzuru a rasismus.
Francie
Robert Merle – Narodil se v Alžíru v rodině francouzského důstojníka. V deseti letech se s celou rodinou přestěhoval do Francie, kde vystudoval anglistiku. Po studiích začal učit. Za druhé světové války sloužil jako spojovací důstojník v britské armádě. V jedné z bitev upadl na tři roky do zajetí. Je držitelem Goncourtovi ceny, nejvyššího francouzského literárního ocenění, a jako jediný neanglicky píšící autor také americké ceny Johna W. Campbella, Jr.
Malevil – Tento román vypráví o chovateli koní, který ještě s několika dalšími lidmi přežije v tvrzi Malevil výbuch lithiové bomby. Při výbuchu většina ostatních lidí zahynula. Přeživší jsou nuceni znovu vytvářet své vztahy a změnit způsob svého života. Nové životní podmínky je stavějí před psychologické, sociologické, politické i náboženské problémy. Autor tak znovu řeší problematiku prospěšnosti či škodlivosti technického pokroku a možnosti zneužití vědy proti člověku.

Žádné komentáře:

Okomentovat