Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nápady laskavého čtenáře

Nápady laskavého čtenáře – Literární parodie na díla několika domácích i zahraničních spisovatelů.
Výchova dívek v Čechách – Román. Vychází z autorových vlastních zkušeností z počátku 90. let. Když Viewegh několik let učil na základní škole, z finančních důvodů přijal nabídku bohatého zbraslavského podnikatele Krále na doučování jeho starší dcery Beáty. Požadoval jakýsi kurz tvůrčího psaní, který by dceři pomohl v jejích literárních začátcích. Práce s Beátou nebyla snadná. Při prvních lekcích nepromluvila ani slovo, později chrlila pouze vulgární urážky. Zanedlouho se pravá příčina jejího chování objasnila. Byla jím nešťastná láska. Viewegh vedl nekonečné monology o smyslu života, o literatuře a o psaní a postupem času tak přece jen bariéru mlčení prolomil. Stal se dívce kamarádem a společníkem při nákupech. Přátelský vztah ale brzy přerostl v lásku. Viewegh sice cítil odpovědnost vůči své ženě a dceři, šílel však touhou po Beátě. Aby mohli být více spolu, přijala Beáta místo učitelky na zbraslavské škole. Zde poznala lektora angličtiny a vztah s Vieweghem ukončila. Nadchla se pro vše americké, ale opět přišlo zklamání. Steve se po Vánocích ze Států nevrátil. Viewegh přijal místo redaktora v nakladatelství Český spisovatel a Beáta se mu na nějaký čas ztratila z očí. Znovu ji zahlédl při akci ekologického hnutí Duha. Ani v této činnosti však nenalezla smysl života a začala koketovat s náboženskými sektami. Seznámila se s mormony, pak se stoupenci hnutí Hare Krišna a nakonec zakotvila u jehovistů. Její neustálé deprese ji nakonec dohnali k sebevraždě, kdy v rychlosti 180 km/h najela do betonového přemostění silnice. Po návratu z Dánska čekalo Viewegha ve schránce smuteční oznámení. Vedle ústřední dějové linie zde autor také s úsměvným nadhledem líčí atmosféru školy s někdy až příliš uvolněným chováním dětí, výchovnými koncerty a zkostnatělými, ale i moderními způsoby vyučování. K daným situacím vtipně přikládá citáty významných politiků a úryvky z novin. Román sice vypráví o životní tragédii dvacetileté Beáty, zároveň však podává humorný až groteskní obraz poměrů v českém školství. Neméně významná je také sonda do osobního života a pocitů hlavního hrdiny a do myšlení podnikatele, jenž se domnívá, že za peníze lze koupit vše. Do textu jsou včleněny i dvě samostatné povídky: Beátina Táta a já a autorova Intelektuálka.
Účastníci zájezdu – Pokus o humoristický román.
Zapisovatelé otcovský lásky – V tomto románu Viewegh, sám rozvedený otec dospívající dcery, probírá vztahy rozvedených otců ke svým dospívajícím dcerám. V centru dění je sedm postav. Otec je voják z povolání. Dříve byl komunistou, nyní je adeptem vstupu do NATO. Matka pracuje jako učitelka. Jejich syn je deviantní zapisovatel všeho, co kolem sebe vidí. Dcera Renáta je normální. Další postavou je Američanka Cindy. Žije v Praze a rozvedený otec s ní chodí. Renátin partner M., který je rovněž rozvedený, se potýká s výchovou dcery, typické nevycválané puberťačky, jíž se tu říká Malá. Z dalších figur procházejících románem stojí za zmínku vzdělaný a těžkými antikomunistickými řečmi vybavený, lidsky naprosto nesnesitelný fotograf Viktor, někdejší známost dcery Renáty. Román zabírá skoro třicet let, rozložen je do stručných kapitol. Prolíná tu pocit otcovské nejistoty, stesku a lítosti z toho, jak se jim dcery vzdalují. Kompozici románu tvoří výpověď tří vypravěčů, z nichž každý se vyjadřuje sobě vlastním způsobem. Ujetý syn-zapisovatel nespisovně a vulgárně, otec-lampasák spořádaně, úřednicky a plaše, normální Renáta obyčejně a uvolněně.
Povídky o manželství a sexu – Sbírka povídek.
Švédské stoly aneb Jací jsme – Soubor satirických fejetonů.
Nové nápady laskavého čtenáře – Literární parodie.
Román pro ženy – Román.
Báječná léta s Klausem – Volné pokračování příběhů hlavních postav románu Báječná léta pod psa.
Radek John – Prozaik, filmový scénárista a televizní reportér. Vystudoval dramaturgii na FAMU. V 80. letech publikoval v Mladém světě reportážní seriály o Srí Lance a Tchajwanu. Ve své tvorbě sociologicko-dokumentárním způsobem zpracovává zejména sociální problémy a negativní jevy spojené se životem mladých lidí. Zabývá se alkoholismem, problémy s drogami, prostitucí, šikanou apod. V současnosti je spoluautorem publicistického televizního pořadu Na vlastní oči. Napsal předlohy k filmům Sněženky a machři, Tankový prapor a Proč?.
Džínový svět – Tento román je autorovou prvotinou. Podává obraz mentality mladých lidí v 70. a 80. letech. Dílo je psána formou deníku, kde hlavní hrdina vzpomíná na léta prožitá na základní škole a na gymnáziu.
Memento – Varovný román. Byl přeložen do deseti jazyků. Zachycuje deset let života bývalého studenta gymnázia Michala Otavy, který se marně snaží zbavit drogové závislosti. Podává svědectví o procesu rozkladu Michalovy osobnosti a životě v prostředí narkomanů. Líčení subjektivních pocitů hlavního hrdiny se střídá s odbornými výklady lékařů. Celý román je psán informativní, dokumentární formou.
Bony a klid – Román z veksláckého prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat