Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Boris Pasternak

Boris Pasternak – Básník a prozaik. Byl oceněn Nobelovou cenou, ale pod vlivem štvavé sovětské kampaně ji odmítl.
Doktor Živago – Tento román autor proslavil. Podává obraz pohnutých osudů ruské inteligence v době revolučních převratů. Obnažuje stalinské deformace, které vedou až k ničení mravních hodnot i lidských životů. Doktor Jurij Živago k historickému dění zaujímá vztah velmi osobní. Hodnotí je z hlediska lidské mravnosti, krutost bělogvardějců odmítá stejně jako teror rudých. Živago se stal v deseti letech sirotkem a román začíná pohřbem jeho matky. Vystudoval, stal se lékařem, ale věnoval se také literatuře. Oženil se s Toňou a narodil se jim syn. Zanedlouho musel jít do války. V nemocnici, kde se léčil, potkává Laru, ženu svého spolužáka. Vzniklo mezi nimi citové pouto. Během občanské války se Živago stal zajatcem partyzánů, u kterých musel pracovat jako lékař. Uprchl odsud do Juratina. Tam předtím s rodinou žil, a také se zde setkával s Larou. Lara s dcerou odjíždějí k čínským hranicím. Živagova žena Toňa, která si myslela, že je mrtev, odjela do Francie. Živago odjíždí s Lařiným mužem do Moskvy a získává práci. Zakládá novou rodinu, ale brzy umírá v tramvaji na srdeční infarkt. Epilog doplňuje Živagův osud vyprávěním dvou jeho přátel. Poslední část románu tvoří Básně Jurije Živaga. Pasternak v románu vyjadřuje své názory na život. Vyslovil touhu po svobodě a humanitě. Zamýšlí se nad údělem člověka a smyslem jeho existence.
Ivan Aleksejevič Bunin – Prozaik a básník. Od roku 1920 trvale žije v exilu ve Francii. Roku 1933 obdržel Nobelovu cenu. Zaměřoval se na popis ruské šlechty a venkova. Vynikl zejména jako autor povídek a novel. Psal i milostné povídky, ve kterých užil motivů existencialismu.
Míťova láska – Novela s motivem lásky a smrti. Je psychologicky a nostalgicky laděná. Hlavními hrdiny jsou moskevský studen Míťa Pavlyč a studentka soukromé umělecké školy Káťa. V Moskvě mezi nimi vzplane citový vztah, který nakonec Káťa ukončuje. Míťa odjíždí na venkov, kde se trápí nenaplněnou láskou a čeká na dopis. Marně. Svůj život ukončuje sebevraždou. Jeho muka jsou zvýrazněna popisem a líčením přírody na venkově.
Život Alexeje Arseněva – Román. Autorovo vrcholné dílo s autobiografickými rysy. Zabýval se zde klasickou ruskou kulturou a monarchistickým zřízením.
Prokleté dny – Deník o občanské válce v Rusku.
Isaak Emmanuilovič Babel – Ruský prozaik a dramatik. Vynikl zejména jako mistr krátké novely. Měl talent pro naturalistickou drobnokresbu. Jeho dokumenty z frontových operací vyznívají jako polemika s konvenční válečnou prózou. Byl popraven na základě vykonstruovaného nařčení.
Rudá jízda – Cyklus povídek zachycujících příhody jízdní armády maršála Buďonného v době tažení proti polské intervenci na území Ukrajiny v roce 1920. Hlavní postavou je mladý inteligent židovského původu Ljutov. Jsou zde pravdivě zachyceny rozpory, krutosti a antihumánní projevy revoluční praxe v Rusku. Záměrem autora bylo podat obraz absurdity válečných událostí a vyslovit protest proti násilí, které deformuje člověka.
Oděské povídky – Sbírka novel.
Anglická literatura
Anglický realismus zaujímal přední místo v evropské literatuře 20. století. Čerpal náměty většinou z analýzy domácího prostředí. Příznačná je společenská a lidská angažovanost.
George Bernard Shaw – Anglický dramatik a kritik irského původu, nositel Nobelovy ceny.
Pygmalion – Komedie o pěti jednáních. Jeho autorovou nejproslulejší hra. Svým námětem navazuje na zpracovanou báj v Ovidiových Proměnách, kde sochař Pygmalion vytvořil sochu krásné dívky, zamiloval se do ní a jeho láska v ní probudila život. Hra se stala inspirací pro muzikál a film My fair lady. Děj se odehrává v Londýně v l. polovině 20. století. Henry Higgins, starý mládenec a profesor fonetiky, se vsadí s přítelem, plukovníkem Pickeringem, že naučí za půl roku pouliční květinářku Lízu Doolittlovou spisovně mluvit a vychová z ní pravou dámu. Higgins bere Lízu k sobě domů. Po ohromné práci a úsilí uvedl po půl roce Lízu do společnosti velvyslanců. Ta všechny okouzlí svým půvabem. Nikdo by neuhodl, z jakého prostředí pochází. Higgins tedy sázku vyhrál a nechal Lízu odejít. Lízy, která nevěděla, kam jít, se ujala Higginsova matka. Profesor také později poznal, že mu schází její společnost. Navrhl jí, aby se vrátila, ale Líza dala přednost mladému Fredymu, který se do ní zamiloval. Shaw se dotkl problematiky ženského postavení ve společnosti. Kritizoval anglické konvence a konzervatismus. V dialozích, zejména z ulice, se objevují i prvky londýnského argotu, tzv. cockney.
Caesar a Kleopatra – Divadelní hra.
Svatá Jana – Vrcholná hra, ve které ztvárnil námět o Janě z Arku.

Žádné komentáře:

Okomentovat