Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Thomas Mann

Thomas Mann – Prozaik a esejista. Nositel Nobelovy ceny. Emigroval přes ČSR do Švýcarska, později do USA. Nakonec se vrátil do Švýcarska a zemřel v Curychu. Psal povídky, novely a romány.
Buddenbrookovi – Tento román zobrazuje vzestup, posléze úpadek a zánik bohaté lübecké rodiny. Autor zde vytvořil nový typ obchodníka – měšťáka, který se bezohledně honí za ziskem.
Josef a bratří jeho – Románová tetralogie se starozákonním motivem. Josef byl svými bratry prodán jako otrok do Egypta. Tam se z otroka postupně vypracoval až na faraónova místodržícího a prvního ministra říše. Svou rozvahou zachránil egyptskou říši před hladomorem a získal si úctu a společenské postavení. Nakonec si do Egypta povolal své nehodné bratry i otce, aby zde nalezli novou vlast. Vypravěč žije v přítomnosti a zároveň jakoby v minulosti.
Mario a kouzelník – Novela je varováním před fašismem. Číšník Mario najde odvahu zastřelit šarlatánského kouzelníka, který ponižuje a ničí ostatní. Je symbolem fašismu.
Doktor Faustus – Tento filozofický román je aktuální parafrází faustovského tématu. Hlavní hrdina, geniální hudebník, je ochoten za tvůrčí inspiraci zříci se lásky a odevzdat svou duši ďáblovi. Jeho příběh provází vypravěč, který prožívá zároveň svůj osud v přítomném čase druhé světové války. Na pozadí se promítají kulturní a politické dějiny Německa až k propasti nacismu.
Lion Feuchtwanger – Prozaik a dramatik. Emigroval do USA, kde žil až do své smrti. Jeho romány mají náměty současné i historické. Největší ohlas měl jako autor historických románů.
Žid Süss – Tento román přinesl autorovi slávu. Vypráví o pověstném židovském finančníkovi, který před svou smrtí na popravišti dosáhl nejvyššího postavení ve společnosti. Román předjímá osudy Židů v soudobém nacistickém Německu.
Čekárna – Románová trilogie. Zachycuje dramatický vývoj života ve 20. a 30. letech v Německu.
Úspěch – První díl trilogie zobrazil vznik nacismu v Bavorsku.
Oppermannové – Druhý díl trilogie zachytila první měsíce Hitlerovy hrůzovlády v Německu.
Vyhnanství – Třetí díl trilogie popisuje životní útrapy německé emigrace.
Židovka z Toleda – Román. Zachycuje španělský středověk.
Lišky na vinici – Román z období před Velkou francouzskou revolucí. Zachytil také boj za americkou nezávislost.
Bláznova moudrost – Román s podtitulem Čili smrt a slavné zmrtvýchvstání Jeana Jacquese Rousseaua. Děj se odehrává ve Francii v 18. století.
Goya – Román o velkém španělském malíři 18. a počátku 19. století.
Erich Maria Remarque – Vlastním jménem Erich Paul Remark. Prozaik. První světovou válku prožil jako řadový vojín. Před fašismem emigroval do Švýcarska a posléze do USA. Po válce se vrátil do Švýcarska, kde také zemřel. Ve svých románech realisticky zachytil citové a myšlenkové krize mladé generace, která byla vytržena z normálního života a vržena do katastrofy války a pod vládu fašismu. Zachytil také osudy lidí v relativně klidnějším meziválečném období. Často se v jeho dílech setkáme s tématem běženců, s osudy emigrantů, lidí prchajících před zvůlí nacistů, zápasících při tom s byrokracií demokratických států. Proti odlidštěnému světu staví autor ideály – solidaritu, přátelství, čestnost, lásku apod.
Na západní frontě klid – Román. Tato autorova prvotina si získala světový ohlas. Jejím mottem je: „… pokus podat zprávu o generaci, která byla zničena válkou – i když unikla jejím granátům.“ Vypráví o osudech studentů gymnázia, kteří se pod vlivem nacistické propagandy a fanatismu svého profesora přihlásili jako dobrovolníci na frontu. Jejich osudy sledujeme očima vypravěče Pavla Bäumera. Popisuje výcvik plný šikanování, a poté válečné běsnění na západní frontě. Pavel postupně ztrácí své přátele a na frontu přicházejí stále mladší rekruti. Zdá se čím dál tím více obtížné přežít. Při jedné akci je zraněn do nohy i Pavlův přítel Katzinský. Pavel jej odnáší na zádech do bezpečí, aby mu rána mohla být ošetřena. Na místo ho ale donese již mrtvého. Nakonec i Pavel nachází ve válce smrt. Paradoxně v den, kdy se z hlášení dozvídáme, že je na západní frontě klid a neděje se nic nového.
Cesta zpátky – Tento román volně navazuje na předchozí. Ukazuje politický a morální rozklad v Německu.
Tři kamarádi – Tento román je příkladem krásného přátelství. I zde se ale ozývá nástup fašismu.
Miluj bližního svého – Román o německých emigrantech za druhé světové války.
Jiskra života – Děj románu se odehrává v německém koncentračním táboře před koncem druhé světové války.
Vítězný oblouk, Černý obelisk, Čas žít, čas umírat – Tyto romány popisují hrůzy druhé světové války, koncentračních táborů a tragické osudy emigrantů. Vypráví o německých vojácích na východní frontě v Rusku.

Žádné komentáře:

Okomentovat