Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zahraniční tvorba

Zahraniční tvorba:
Život je jinde – Román je rozloučením s lyrickým viděním světa. Hlavní hrdina, tuctový básník Jaromil, v roce 1948 fanaticky obhajuje socialismus a nakonec skončí jako udavač.
Valčík na rozloučenou – Tzv. lázeňský román. Intelektuál Jakub, bývalý politický vězeň, se rozhodl kvůli bezvýchodnosti života za normalizace emigrovat.
Kniha smíchu a zapomnění – Toto dílo má sedm částí. Objevují se zde variace příběhů o devastaci českých lidí doma i v cizině. Obsahuje esejistické a filozofické pasáže. V centru je problém vymazání důležitých historických událostí z paměti národa.
Nesnesitelná lehkost bytí – Filozofický román. Hlavními hrdiny jsou dvě partnerské dvojice. První tvoří pražský lékař Tomáš a jeho partnerka Tereza. Ta se živí jako servírka. Po roce 1968 oba emigrují do Švýcarska. Tereza se ale za nějakou dobu vrací do Prahy a Tomáš ji nakonec následuje. Protože emigroval, je vyhozen z práce a živí se jako myč oken. Oba odchází na vesnici a snaží se tak utéci před StB, umírají ale při náhodné autonehodě. Druhou dvojici tvoří bývalá Tomášova milenka, malířka Sabina, a její partner, švýcarský levicový novinář Franz. Jejich vztah se rozpadá, protože Sabina není schopna udržet trvalý vztah. Sabina odjíždí do Paříže, později do USA. Franz je zabit jako oběť loupežného přepadení při demonstraci na podporu solidarity s Kambodžou. Kromě těchto se v díle prolínají i další dějové linie, které ale nejsou tak výrazné.
Nesmrtelnost – Tento román je autorovým posledním vydaným dílem. Zachycuje existenciální situaci člověka v 80. let 20. století. Jde o příběh sester Agnes a Laury a jejich partnerů. Nacházíme zde variace na témata času, smrti a nesmrtelnosti v životě osobním i v historii. Toto dílo zaujalo významné místo ve světovém postmoderním románu.
Jan Kostrhun – Narodil se v Podivíně. Vystudoval VŠZ v Brně, pracoval jako zootechnik. V současné době se živí jako spisovatel z povolání. Má vypravěčský talent. V počátečních dílech kladl důraz na poetické vyjádření a humor, později ironii a satiru. I v bolestech života nalézá prvky komiky a naopak uprostřed veselí se nachází i prvky tragické. V jeho tvorbě je patrná důvěrná znalost jihomoravské vesnice.
Černé ovce – Román.
Houpací kůň – Sbírka povídek.
Pytláci – Román.
Vinobraní – Tato novela se vztahuje ke třem generacím jedné rodiny, ale současně podává svědectví o vztahu dnešního venkova. Působivě je vylíčeno pouto mezi dědem a vnukem, kontrast mezi životní moudrostí stáří a dětským pohledem na svět. Zdařilá je postava dědy. Je to krásný lidský typ, člověk na první pohled drsný, ale s pochopením pro druhé a pro jejich chyby.
Co by to bylo, kdyby to byla láska – Román.
Svatba století – Tento román je kritikou zemědělské velkovýroby.
Kupte si svoje štěstí – Román o koních.
Svatba ve vypůjčených šatech – Tato novela má vztahu k roku 1968. Předkládá nám odraz a důsledky tohoto roku na každodenní život na jihomoravské vesnici. Použity byli i citáty z dobového tisku

Žádné komentáře:

Okomentovat