Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24) Vědecko-fantastická literatura

24) Vědecko-fantastická literatura
Vypracování:
Vědecko-fantastická literatura je založena na znalostech soudobé vědy a techniky a na předpovědích o jejich vývoji v budoucnu. Často je děj umístěn do budoucnosti nebo mimo sféru současného světa – na cizí planety, do hlubiny země nebo na dno moře. Autoři se pokoušejí odhadovat, jaký bude dopad vynálezů na osobní život člověka, zda ho neohrozí, či jestli se lidstvo samo nezničí.
Předchůdci světové vědecko-fantastické literatury
Předchůdcem sci-fi jsou mýty, pohádky a utopická literatura.
Thomas More – Nejvýznamnější anglický humanista 16. století. Stal se zakladatelem moderního utopistického myšlení.
Utopie – V tomto díle autor popisuje smyšlenou ostrovní zemi, kde celý národ žije podle pravidel rovnosti. Dílo se snaží ukázat dokonalost jejich zřízení ve všech oblastech života. Navazuje na myšlenky o ideálním státu, které sestavil Platón.
Cyrano de Bergerac – Francouzský prozaik, básník a dramatik 17. století. Autor románů a utopistických cestopisů. Volnomyšlenkář, který útočil proti tehdejšímu pohledu na svět.
Cesta na Měsíc – Fantastický cestopis. V tomto díle autor konfrontuje soudobý svět s fantastickým životem na cizích planetách. Předpovídá zde evoluční teorii, vynález záznamu zvuku a rakety.
Edgar Allan Poe – Americký spisovatel 19. století. Narodil se v rodině kočovných herců. Rodiče záhy ztratil a ujali se ho manželé z bohaté obchodnické rodiny. Po studiích v Anglii se vrátil na do USA, kde dál studoval na univerzitě. Po rozepři s otčímem odešel do Bostonu, kde vydal svou první sbírku básní a vstoupil do armády. Po svatbě se svou sestřenicí Virginií začal pracovat jako redaktor v různých časopisech. I když měla jeho tvorba úspěch, vždy byl po čase propuštěn pro alkoholismus. V některých svých povídkách předznamenává nástup vědecko-fantastické literatur.
Jáma a kyvadlo a Předčasný pohřeb – Povídkové výbory.

Žádné komentáře:

Okomentovat