Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová vědecko-fantastická literatura 2. poloviny 20. století

Světová vědecko-fantastická literatura 2. poloviny 20. století
Polsko
Stanislaw Lem – Narodil se v rodině lékaře. V dospívání zasáhla do jeho života válka a celá rodina se přestěhovala do Krakowa. Vystřídal různé dělnické profese a po válce se rozhodl pro studium medicíny. Praxy však téměř nevykovával. Jeho povídky a romány vznikají na základě hlubokých odborných znalostí přírodních, technických a společenských věd. Varuje v nich před zneužitím vědy a techniky k válečným účelům a vytváří obraz budoucího světa, v němž dokonalá technika slouží člověku. Humanistický charakter jeho děl je doprovázen prvky humoru, parodie, satiry a grotesky. Patří k nejvýznamnějším autorům sci-fi literatury druhé poloviny 20. století.
Astronauti – Autorův první román. Měl velký úspěch.
Návrat z hvězd – V tomto románu se Hal Bregg vrací z mezihvězdného letu zpět na Zem. Celou dobu letěl rychlostí blízkou rychlosti světla. Díky relativitě času tak za deset let jeho cesty uplynulo na Zemi celých sto třicet let. Vrací se tedy do úplně jiného světa, než ze kterého odešel. Celá společnost ze změnila, a nutno říci, že k lepšímu. Díky tzv. betrizaci malých dětí vymizely ze společnosti sklony k násilí. Lidé žijí déle, vypadají stále mladě a jsou šťastní. Hal se zde cítí jako neandrtálec. Je mu trapné, že ničemu nerozumí. Postupem času a díky různým setkáním se však s novým světem pomalu seznamuje.
Solaris – Děj románu se odehrává v blíže neurčené budoucnosti. Vědci pracující na vzdálené planetární stanici jsou navštěvováni zvláštními bytostmi. Bytosti vznikly působením oceánu na paměťová centra mozku, což probouzí víru v možnost obnovení kontaktu mezi lidmi a oceánem.
Neporazitelný – Román.
Pánův hlas – V tomto románu autor rozvíjí vizi objevu božího poselství, zašifrovaného do vesmírného šumu.
Kyberiáda – Soubor humorných povídek.
Hvězdné deníky – Soubor humorných povídek.
Zachraňme vesmír – Soubor povídek.
Rusko
Ivan Jefremov – Ve svých románech se snažil spojit neznámé dějiny lidstva s budoucností. Poukazoval také na obrovské možnosti, které má lidstvo ve svých rukou.
Mlhovina v Andromedě, Na konci světa, Ostří břitvy – Romány.
Arkadij a Boris Strugačtí – Jsou vrcholnými autory ruské sci-fi literatury. Vedle filozoficky laděných úvah obsahují jejich díla také humor a satirickou antiutopii. Objevuje se zda také varování před nedomyšlenou činností lidí, kteří v honbě za ziskem ignorují důsledky svého konání.
Je těžké být bohem – V tomto románu se ocitá pozemšťan na cizí planetě v období podobném pozemskému středověku, plném špíny, krutosti a intrik. Se svými znalostmi a technickými možnostmi se tak ocitá v pozici boha.
Piknik u cesty – Děj románu se odehrává ve městě Harmond, které leží blízko Pásma. Pásmo je zvláštní zakázané území, kde se nacházejí pozůstatky po havárii mimozemské kosmické lodi. Hlavními hrdiny knihy jsou tzv. Stalkeři. Stalkeři jsou jacísi novodobí kovbojové, jejichž prací je vynášení mimozemských artefaktů z Pásma. Svoje nálezy pak tajně prodávají vědcům nebo na černý trh. Všechny předměty z Pásma jdou na dračku a platí se za ně horentní sumy. Stalkeři však jejich získání často platí životem.
Pondělí začíná v sobotu – Román.

Žádné komentáře:

Okomentovat