Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Experimentální próza

Experimentální próza
Pavel Kohout – Prozaik, básník, dramatik, novinář a filmový scénárista. Narodil se v Praze. Po maturitě na reálném gymnáziu studoval estetiku a divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V 50. letech obdivoval socialismus a patřil k tzv. kulturnímu kádru komunistické strany. V letech 1949–1950 byl druhým kulturním přidělencem na československém velvyslanectví v Moskvě, v letech 1951–1952 šéfredaktorem časopisu Dikobraz. Vojenskou službu absolvoval jako člen Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. Od druhé poloviny 60. let se angažoval jako reformista a stal se jednou z vůdčích osobností Pražského jara v roce 1968. Za to byl vyloučen z KSČ a za normalizace nesměl publikovat. V roce 1977 se stal spoluautorem Charty 77 a musel čelit ostrým výhrůžkám a tvrdému šikanování ze strany StB. Když v roce 1978 odjel na roční stáž do Rakouska, nebyl mu následně umožněn návrat do republiky. Byl zbaven československého občanství a společně s manželkou dál žil v Rakousku.
Čas lásky a boje – Sbírka básní. Autor v ní vyjadřuje svůj obdiv k budování socialismu.
Zářijové noci – Drama o povrchnosti politické práce v armádě.
Taková láska – Drama. Inscenovaný soudní proces o sebevraždě studentky.
August Augus, august – Drama z cirkusového prostředí. Vypráví tragický příběh smutného cirkusového klauna, který má snadno splnitelný, ale kvůli zvůli ředitele nikdy nenaplněný, sen. Hra měla obrovský úspěch po celém světě a mimo jiné se jako první česká hra vůbec dostala i na Broadway.
Katyně – Román. Tzv. černý román. Děj se odehrává na Středním učilišti popravčích věd. Jeho absolventi se stávají katy, kteří likvidují odpůrce režimu ve vymyšlených procesech. Hlavními postavami jsou žáci Rychard Mašín, Lízinka Tachecí, Michal Dujka, hrbáč Albert a jejich učitelé, profesor Vlk a docent Šimsa. Lízinka je krásná a ctižádostivá. Neúspěšně se pokoušela o studium na gymnáziu i na konzervatoři a svou úlohu na učilišti bere velmi vážně. Je pyšná na to, že se stane první katyní na světě. Rychard Lízinku miluje, ale nemá u ní spěch. Nakonec umučí Dujku, který se jí také dvoří, a sám spáchá sebevraždu.
Z deníku kontrarevolucionáře – Román je konfrontací příjezdu ruských vojáků do Československa v letech 1945 a 1968.
Hodina tance a lásky – Děj románu je umístěn do terezínské Malé pevnosti. Konfrontuje nacistickou a stalinskou totalitu.
Marast a Atest – Aktovky s prvky a postupy absurdního dramatu. Autor si zde vypůjčil postavu spisovatele Vaňka z her Václava Havla.
Kde je zakopán pes – Autobiografický román psaný formou deníku. Hlavní postava, kterou je sám autor, popisuje své problémy s StB za normalizace. Vystupují zde i jiné postavy, jako např. Václav Havel, herec Pavel Landovský a filozof Jan Patočka.
Utopická a vědecko-fantastická próza
Josef Nesvadba – Původním povolání psychiatr. Vědecko-fantastická látka je pro něho prostředkem k vyslovení mravních otázek současnosti.
Vědecko-fantastické povídky:
Jsou inspirovány poznatky z nejrůznějších vědeckých oborů, např. chirurgie, moderní biologie apod. Navázal tak na světovou sci-fi literaturu a na domácí tradice.
Einsteinův mozek – Povídka.
Válečné povídky:
V těchto dílech pojímá autor válku jako vraždu a zločin.
Blbec z Xeenemünde – Povídka.
Povídky řešící otázky soudobé společnosti:
Tajná zpráva z Prahy – Futuro-román.
Filmové scénáře:
Scénáře s vědecko-fantastickými náměty směřující ke komice.
Zabil jsem Einsteina, pánové – Filmový scénář.
Zítra vstanu a opařím se čajem – Filmový scénář.

Žádné komentáře:

Okomentovat