Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ruská a sovětská literatura

Ruská a sovětská literatura
Maxim Gorkij – Prozaik, dramatik, publicista a politický činitel. Zakladatel socialistického realismu v próze. Zdrojem jeho tvorby byla vlastní chudoba, dokonalé poznání Ruska, které jako „bosák“ prošel, a důvěrné sžití s ruským mužikem a proletářem. Je autorem tzv. bosáckých povídek, které popisují svobodomyslné hrdiny z provinčního prostředí.
Matka – Autorův nejznámější román. Tímto dílem se stal zakladatelem socialistického realismu, přestože byl tento směr ustanoven jako vůdčí umělecká metoda v sovětské literatuře až v roce 1934 na 1. sjezdu sovětských spisovatelů. Román nám představuje hlavního hrdinu zpočátku neuvědomělého, postupem času však začíná bojovat za zlepšení sociálních podmínek.
Michail Šolochov – Prozaik. Nositel Nobelovy ceny za mír.
Donské povídky – Expresionistické naturalistické příběhy s námětem občanské války v Rusku. Odehrávají se v jižních oblastech obývaných kozáky.
Tichý Don – Tato čtyřdílná románová epopej z kronikářského pohledu zobrazuje tragické příběhy kozáků na pozadí občanské války, která se v Rusku rozpoutala po VŘSR. Popisuje historický vývoj v první světové válce, osudy donských kozáků a jejich komplikovaný vztah k ruské revoluci. V centru dění je rodina Melechovových. Grigorij Melechov miluje ženu souseda Štěpána, ale bere si Natalju. Obě ženy zemřou a do osudů lidí zasáhne válka. Grigorij kolísá mezi rudými a bílými, příčila se mu válečná zvěrstva. Nakonec se vrací se domů k synovi Mišatkovi, v němž vidí oporu a naději pro další život.
Rozrušená země – V tomto dvoudílném agitačním románu autor zachytil násilnou kolektivizaci ruské vesnice.
Osud člověka – Tato novela odráží Velkou vlasteneckou válku. Hlavní postavou je šofér Andrej Sokolov. Ten ve válce upadl do německého zajetí, ze kterého se mu však podařilo utéci. Žena a dvě dcery zahynuly při bombardování, syn padl v posledních dnech války. Sokolov zůstal sám a začal pracovat jako šofér v kolchoze. Potkával zde malého opuštěného chlapce. Jednou na něho zavolal jménem – Váňo – a chlapec si myslel, že je jeho otcem, když zná jeho jméno. Váňův otec odešel na frontu již dávno a Váňa se na něj už nepamatoval. Matka zahynula, když cestovali vlakem a vlak byl bombardován. Sokolov si tedy vzal Váňu za syna, ale protože způsobil nehodu, musel z kolchozu odejít. Svůj příběh vypráví spisovateli, když čekají na přívoz.

Žádné komentáře:

Okomentovat