Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Karel Čapek

Česká vědecko-fantastická literatura
Karel Čapek – Narodil se v Malých Svatoňovicích v rodině lékaře. Vyrůstal s bratrem Josefem a sestrou Helenou. Vystudoval gymnázium a filozofickou fakultu Karlovy Univerzity. Studoval i v Berlíně a Paříži. Od roku 1921 až do konce života byl redaktorem Lidových novin. S manželkou Olgou Scheinpflugovou nemohl mít děti, a tak hodně cestovali a chovali domácí zvířata.
Dramatické a romantické utopie:
R.U.R. – Drama. Roboti, kteří převzali veškerou lidskou práci, se vzbouří. Lidstvo je vyhubeno až na stavitele Alguista, který dostane za úkol obnovit zničený recept na výrovu robotů. Ten před smrtí zničila jeho manželka. Nepodaří se mu to, ale zjistí velkou lásku mezi dvěma roboty: Primusem a Helenou. Zbyli samotní a nechtějí nechat „operovat“ jeden druhého. Stávají se lidmi a civilizace začíná opět od začátku.
Továrna na absolutno – Román, v němž dojde k objevu zvláštního karburátoru, který dokáže rozbít atom, ale současně uvolňuje absolutno. Tato síla vyvolává v lidech náboženský fanatismus, jehož důsledkem je válka a ničení.
Krakatit – V tomto románu je řešen problém odpovědnosti člověka za důsledky zneužití vynálezu ing. Prokopa. Ten objevil třaskavinu, jenž by byla schopna zničit celý svět. Ing. Prokop dělá vše pro to, aby zabránil jejímu zneužití.
Válka s mloky – Tento román varuje před fašismem. Děj pojednává o nálezu kapitána van Tocha, který v jedné zátoce objevil zručné mloky, kteří si staví vlastní malá města. Pro jejich schopnosti je začne využívat k lovení perel. Za tuto práci dostávají zbraně a výbušniny, aby se mohli bránit žralokům. V důsledku toho se začnou mloci přemnožovat a utlačovat lidi. Z celé pevniny chtějí udělat mělké šelfové moře a chtějí po lidech spolupráci. Vyžadují dodávky výbušnin, aby mohli nadále rozšiřovat svá území. Lidé se mají odstěhovat do hor, které se podle mloků měli bourat až poslední. Ale nakonec, stejně jako lidé, začnou mezi sebou mloci vést nesmyslné války. Otravují si vodu a úplně se vyhladí žaberním morem. Když voda začne ustupovat ze zaplavených oblastí, lidé se začnou opět vracet na svá území.
Nedokončeno > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
František Běhounek se vydal ve svých dílech Akce L, Robinzoni vesmíru daleko před dnešní dny, do doby, kdy civilizace zbaví člověka existenčních starostí, ale postaví před něho nová, zatím sotva tušená úskalí a překážky. Tajemství polárního moře – vědeckofantastický příběh mladého českého inženýra, který se rozhodne doletět vzducholodí k severnímu pólu, aby v nejtvrdších podmínkách prověřil vlastnosti svého objevu, nového lehkého kovu. Během dramatické výpravy musí čelit nejen technickým problémům, ale i nástrahám mezinárodní průmyslové špionáže a osudné zradě jednoho z členů posádky.

Prolínání fantazie a snu představuje román Dům o tisíci patrech od Jana Weisse. Obsahem je horečná vize vojáka zasaženého tyfovou horečkou, při níž se mu svět promění v obrovskou budovu o tisíci patrech.
< < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < Nedokončeno
Josef Nesvadba – Původním povolání psychiatr. Vědecko-fantastická látka je pro něho prostředkem k vyslovení mravních otázek současnosti.
Vědecko-fantastické povídky:
Jsou inspirovány poznatky z nejrůznějších vědeckých oborů, např. chirurgie, moderní biologie apod. Navázal tak na světovou sci-fi literaturu a na domácí tradice.
Einsteinův mozek – Povídka.
Válečné povídky:
V těchto dílech pojímá autor válku jako vraždu a zločin.
Blbec z Xeenemünde – Povídka.
Povídky řešící otázky soudobé společnosti:
Tajná zpráva z Prahy – Futuro-román.
Filmové scénáře:
Scénáře s vědecko-fantastickými náměty směřující ke komice.
Zabil jsem Einsteina, pánové – Filmový scénář.
Zítra vstanu a opařím se čajem – Filmový scénář.

Žádné komentáře:

Okomentovat