Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ontologie

Ontologie

Jeho filosofie začíná dvěma východisky (doktrínami)

1. východisko: racionální chápání substance,
2. východisko: tvrzení, že existují základní zákony a principy myšlení, které jsou pro člověka apriorní (člověk se s nimi narodí).

Snaží se, aby jeho filosofie byla systémem, který je vnitřně provázaný a hlavně bezrozporný! Zákon bezrozpornosti byl východiskem jeho filosofického systému.
Člověk při zkoumání světa dochází k velikým problémům. Člověk se setkává světem pomocí smyslů a tak se mu zdá, že svět je rozprostraněný a že svět je takovým jak ho chápe a popisuje přírodní věda. Leibniz říká: „Jestliže použiji základní zákony myšlení, které mám apriori dány, potom vyřeším problém, jestli je svět opravdu takový, jaký se jeví mým smyslům (jestli je opravdu rozprostraněný).„

Základní zákony a principy myšlení

2. východisko racionálního chápání substance - svět se skládá z nějakých substancí (to je člověku vrozeno) a tyto substance musí mít své atributy.
3. Zákon nerozeznatelnosti - v přírodě neexistují nějaká dvě jsoucna, absolutně identická. „Nemůže být dvou stejných věcí, jinak by to nebyly dvě, nýbrž jedna věc.„ (princip identity nerozlišeného).
4. princip dostatečného důvodu - nic se neděje bez dostatečného důvodu.

Když tyto zákony v sobě identifikuji a použiji ke zkoumání tohoto světa, tak zjistím, že nemůže existovat pouze takový svět, jaký se nám jeví. Svět jaký se nám jeví je tento rozprostraněný svět, který zkoumá přírodní věda. Ne všechno mohu však v tomto aplikací těchto zákonů odhalit, např. proč každá věc klade odpor (kopretina klade slabý, zvíře silnější, člověk nejsilnější)? Tento svět rozprostraněný je pouze svět, jakým se nám svět jeví.

Žádné komentáře:

Okomentovat