Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Elejská škola

Elejská škola řešila filosofickou problematiku bytí a nebytí, jsoucna a dění. Do školy elejské řadíme tyto filosofy: Xenofanés, Parmenidés, Zénón z Eleje.

Xenofanés z Kolofónu
(asi 569 – 477 př. Kr.)

je předchůdcem elejské školy. Byl ostrým kritikem antropomorfního náboženství (ve kterém mají bozi podobu lidí). Xenofanés se prezentuje názorem, že skutečný bůh, má-li být neomezený, musí být pouze jeden (dva by se již navzájem omezovali), všeprostupující a nehybný (kdyby se hýbal, musel by vedle boha být ještě volný prostor), působící svým myšlením.

Parmenidés z Eleje
(asi 540 – 470 př. Kr.)

dospěl k náročné tezi, že „nebytí není„ a že jest pouze bytí. Jsoucno, aby bylo plně jsoucí (neměnné a trvalé) musí být jedno a všeobsáhlé. Kdyby existovalo nebytí, existoval by vlastně prázdný prostor, do kterého by se jsoucno mohlo přelévat, proměňovat se v něm – a tak vlastně plně nebýt. Je-li jsoucno, nemůže tudíž být žádný prázdný prostor, ani pohyb, změna a mnohost věcí. Náš rozum tedy logicky dokazuje neexistenci pohybu, naše smysly však tvrdí opak: vnímají pohyb a mnohost věcí. Parmenidés si byl tohoto rozporu vědom a řešil jej nekompromisně: Jde-li nám o pravdu, je třeba se řídit jednoznačnou logikou rozumu a nikoli smyslovým zdáním.

Zénón Elejský
(asi 490 – 430 př. Kr.)

Parmenidův žák Zénón z Eleje obhajoval mistrovo učení logickými paradoxy (aporiemi), v nichž dokazoval nemožnost pohybu. Nejznámější jsou aporie půlení, Achilles, letící šíp, závodiště (stadion). Z hlediska praktického můžeme Zénónovy aporie vyvrátit třeba tím, že se sami procházíme (Diogenés). Avšak logicky (a pouze logické řešení eleaté požadují) byly aporie vyřešeny až v novověku objevem diferenciálního počtu.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Elejská škola 2
FILOSOFIE - JEJÍ VZNIK, VÝZNAM, ZÁKLADNÍ POJMY
21. Vznik filosofie a předmět jejího zájmu
ZÁKLADNÍ FILOSOFICKÉ POJMY
2a Řešení základní filosofické otázky, přehled důležitých filosofických pojmů a kategorií
Předpoklady vzniku řecké antické filozofie
1. SPOLEČENSKÉ VĚDY
1a Pojetí filosofie, její vznik a vývoj, předmět a obsah, vztah filosofie a jiných oborů lidské činnosti 1
1a Pojetí filosofie, její vznik a vývoj, předmět a obsah, vztah filosofie a jiných oborů lidské činnosti 2
Antická kultura
Milétská škola 1
Milétská škola 2
PÝTHAGORÁS
Články na hledaný výraz "Filosofie jako věda" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat