Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sextos Empirikos

Sextos Empirikos

SEXTOS EMPIRIKOS odhaluje vnitřní nedostatky a rozpory pyrhonské a akademické skepse. Koncept pyrhonského posuzování světa není správný, vede k ponížení se v respektování názoru davu (unášení se davem).
Zkusme udělat nový pohled na svět: Malé pravdy: Který je dneska den? Řekněme zrovna, že je pondělí. Odpovědět pozitivně! Vyhýbat se velkým pravdám. Nemá být podrobován život teď a tady.

Pozdně antická filosofie

Politická, duchovní, ekonomická a morální krize posledního století antického Říma. Vytváří se napětí mezi bídou a bohatstvím. Odklon od antického racionalismu, vzestup iracionálních nálad. Příklon k náboženství (kulty Egyptské, Syrský baal, kult velké matky – asijský vliv, kult Mitrův – Persie).
V antickém myšlení se objevuje zápas boha světla a boha tmy (boj dobra a zla). Působení perského proroka Mání (manicheismus). Manicheismus – dvojakost; něco provedu, za to nemohu já, ale zlo ve mě.

Gnosticismus – soubor spekulací o původu světa, o hříchu, o vykoupení. Abych byl spasen, o tom rozhodnu ve stavu gnósé – vyšší kosmické poznání, nad vírou nad rozumem.

Základní otázka této doby: Jak žít, abych byl spasen. Filosofie je nástrojem pro sjednocení s Bohem (dotek, splynutí = synkreze).

Žádné komentáře:

Okomentovat