Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Každá věc se neustále mění, i když to není vidět

Každá věc se neustále mění, i když to není vidět.
Jaký je důvod změny, proč se to všechno neustále mění? Příčinou vývoje každé věci je to, že tam jsou vnitřní rozpory. Každá věc obsahuje velké množství vnitřních rozporů, které jsou hybnou silou změn. Kdyby přestaly protiklady existovat a bojovat proti sobě, tak by život zanikl.
13. října 1806 v ten večer prý dopsal Hegel svoji Fenomenologii ducha. Hegel tvrdí, že tento spis je popisem veškerenstva (toho co je, bylo i bude). Na počátku všeho existovala absolutní idea, která neměla žádného počátku, je čistým ideálnem, duchovnem. Je to nadindividuální ideálno. Protože všechno, co existuje musí existovat v pohybu, tak i tato idea se v duchovním smyslu musí měnit, aby mohl existovat (permanentním duchovním činem), aby mohla existovat, musí být dynamická. AI existuje v 1. fázi jako ideální a jejím činem je sebepoznávání.

Logika - absolutní idea se popisuje skrze logické kategorie (příčina - účinek, jedinečné - zvláštní - obecné). Tam se sebepoznává. Jakoby se vyčerpala v tomto momentu svým sebepoznáváním. Musí přijít antiteze (k ideálnu je materiálno), stává se přírodou neboli hmotou. Jinobytí absolutní ideje - duch se mění v materii. AI se stane přírodou (nevytvoří přírodu). V tomto období přírody nemůžeme používat vývoj, ale pohyb v kruzích. Dynamika tam ale pořád je (přírody není mimo dynamiku). Objevuje se první souřadnice - prostor. AI žije v jinobytí a v prostoru (první souřadnice). V tomto období píše díla, která se zabývají filosofií přírody.
Na konci 2hého stadia pohybu je objevuje člověk. V 3tím období dochází k syntéze: duch - společnost. Společnost má jak materiální stránku tak duchovní. Syntéza se projevuje ve spojení ducha a materie ve společnosti. O tom je 3tí část H. filosofie - filosofie ducha.
AI se zjevují (teď již říkáme duch). Ve slově duch je obsaženo sebeuvědomění. Zjevuje se ve 3 vrstvách:

subjektivní duch - individuální, v lidské bytosti (v každém z nám)
objektivní duch - patří sem úrovně společnosti: právo, stát, morálka, rodina. Skrze ně se zjevuje absolutní idea, zjevuje se jako: právo,...
absolutní duch - AI se zjevuje skrze 3 vrstvy, hierarchicky uspořádané:
umění
náboženství
filosofie

Existuje pouze AI a její vývojové fáze. Ve 3tí fázi se stane společností, zjevuje se skrze subjektivní, objektivní a absolutní duchy. Ale je to pořád ona, AI. Zároveň když se činí právem, náboženstvím,... tak se sebepoznává. Vytváří náboženství a zároveň se skrze náboženství sebepoznává. Zjevuje se a zároveň se v té formě sebepoznává. Zjevuje se a sebepoznává se ve všech těchto vrstvách.

Žádné komentáře:

Okomentovat