Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vznik křesťanství

Vznik křesťanství


Křesťanství vzniká v 1. st.n.l. V závěrečné části antiky se objevuje přísun nových myšlenek a dopady východních kultur na jednotu, identitu antického myšlení. Synkreze se netýká pouze filosofie, ale i náboženství, které postihlo antickou kulturu a to je křesťanství.
Křesťanství vzniká ve Středomoří (okolí Říma). Evangelia (první zvěst) byla vyhlášena v Palestině (dominantní vliv judaismu). Myšlenka království nebeského na zemi, jež přinese boží syn * tomuto typu náboženství se říká mesianismus.

Přijetí částí ze starého zákona z židovství do křesťanství a vytváření nového zákona, který je založen na evangeliích - první tři evangelia líčí osud Ježíše Krista, pro filosofii je důležitější evangelium sv. Jana – Ježíš není líčen jako člověk z masa a kostí, ale jako duch, jako slovo Boha.

Pavel (Šavel)

První velký pronásledovatel křesťanů, spadl z koně, v hlavě se mu to otočilo a dal se na křesťanství. Ježíše Krista líčí jako osobnost, jehož základní vlastností je láska. Pomáhá slabým, chudým, nemocným. Nitzsche: Pavel velmi negativně ovlivnil vývoj lidstva tímto líčením Ježíše.

Epicentrum křesťanství se přeneslo do Říma. Pro filosofické myšlení je důležité, že v křesťanství se objevuje jeden text ze starého zákona a to filosofické rčení: Snaha o sebedefinici Boha – Jak se Bůh definuje? Vlastním jménem Boha je Bytí. Ve starém zákoně se dále objevuje slavné heslo: Jsem, kterýž jsem. Bůh na otázku, kdo je neopovídá: Já jsem Bůh, ale Jsem, kterýž jsem. V prvních křesťanských myšlenkách se neobjevuje žádná filosofie. Křesťanství bylo bez filosofické obhajoby.

Bylo potřeba vytvořit nějakou filosofickou obhajobu křesťanského myšlení (aby bylo přijato křesťanství i bohatými, mocnými a vzdělanými, ne jenom chudými). Obhajobu nebylo možné opřít o filosofický základ v Bibli. Obhajoba křesťanství musela vycházet z antické filosofie. Základním pojmem antické filosofie je LOGOS.

Křesťanství řeší problém, jak začlenit pojem logos = rozum = řád do křesťanské víry?
1. jak se křesťanství vypořádá s kategorií rozumu uvnitř sebe sama;
2. jak vysvětlí křesťanství existenci antické filosofie?
a) negace; popřít ji a tajně z ní vycházet?
b) otevřeně z ní bude vycházet
Snahy o filosofii uvnitř křesťanství

2. apologeti – v současnosti nejsou považování za křesťany
a) západní
b) východní

3. gnostikové

apologeti – byli zaměřeni proti Judaismu (Židům) a helénské kultuře.

1 komentář:

  1. Doplnila bych pár informací ke vzniku křesťansví.

    Věřící v Ježíše jako Krista se scházeli sdružovali ve sborech, pro něž přijali běžné řecké označení ekklésiá, veřejné shromáždění. O vnitřním uspořádání prvních církevních obcí a o jejich vzájemných vztazích se dozvídáme zejména z listů apoštola Pavla a z popisu jeho působení v knize Skutků apoštolů.

    OdpovědětVymazat