Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PŘEDSÓKRATOVSKÁ FILOSOFIE

PŘEDSÓKRATOVSKÁ FILOSOFIE

V této periodě se filosofie postupně vyčlenila z mýtu jako samostatné myšlení a začala si budovat svůj pojmový aparát a formulovat zásadní filosofické otázky. Hlavním zájmem filosofů tohoto období byl svět (kosmos) a hledání jeho základů (takzvané pralátky).


Milétská škola

Nejstarší filosofové žili v bohatém maloasijském přístavu Milétos. Orientovali se na hledání pralátky (arché), z níž povstává celý svět a která je základem všech věcí. Ačkoli se jejich názory na to, co pralátku tvoří, různily, společné mají přesvědčení, že tato pralátka není pasivní mrtvou hmotou, ale že je nadána vlastním životem – vnitřním zdrojem pohybu a vývoje. Proto bývají nejstarší filosofové nazývání hýlozoisté (z řeckého hýlé = hmota, látka a zoé = život).

Thalés z Milétu
(asi 625 – asi 545 př. Kr.)

Peri fyseós (O přírodě)

Astronom, inženýr, politik a filosof. Jako první předpověděl zatmění slunce, vypočítal výšku pyramid z délky jejich stínu.
Učil, že základem, počátkem všeho je voda (hydór). Všechno z vody povstává a ve vodu se vrací, voda je princip všeho jsoucna. Vodu si vybral snad proto, že je velmi proměnlivá (tekutina, pára, led, sníh). Nešlo ovšem o běžnou vodu, s kterou se denně setkáváme jako s fyzikálním jevem, ale o živoucí základ všech jevů, který je obdařen božskou silou (není bůh a hmota, ale božská hmota – voda). Svět je plný bohů. Vše z látky hydór vzniká, vše v látce hydór zaniká.
Podle Thaléta je země plochou deskou ležící na hladině světového oceánu. V důsledku vlnobití vzniká zemětřesení. Ačkoli se nám dnes jeví toto vysvětlení otřesů země jako naivní, je ve skutečnosti pokrokem, nebo se snaží vysvětlit fyzikální jevy z přírody samé. V tomto smyslu jde vlastně o první vědeckou hypotézu.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Milétská škola 2
FILOSOFIE - JEJÍ VZNIK, VÝZNAM, ZÁKLADNÍ POJMY
21. Vznik filosofie a předmět jejího zájmu
ZÁKLADNÍ FILOSOFICKÉ POJMY
2a Řešení základní filosofické otázky, přehled důležitých filosofických pojmů a kategorií
Předpoklady vzniku řecké antické filozofie
1. SPOLEČENSKÉ VĚDY
1a Pojetí filosofie, její vznik a vývoj, předmět a obsah, vztah filosofie a jiných oborů lidské činnosti 1
1a Pojetí filosofie, její vznik a vývoj, předmět a obsah, vztah filosofie a jiných oborů lidské činnosti 2
Antická kultura
Elejská škola 1
Elejská škola 2
PÝTHAGORÁS
Články na hledaný výraz "Filosofie jako věda" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat