Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Východní apologeti

Východní apologeti

První apologeti jsou východní. Vliv novoplatonismu a stoicismu. Apologeti používají filosofické pojmy (filosofického jazyka) pro zpřístupnění křesťanských myšlenek vzdělaným vrstvám.
Justinus – mučedník, říkal, že na počátku bylo slovo (logos) od Boha a to bylo Bůh. Kdo žije v souladu s Bohem, s božím slovem, je křesťan. Individuální lidský logos (rozum) je součástí světového logu = Bůh.

Západní apologeti

Tertuliánus – právník, řečník; právnické vzdělání využil ve prospěch křesťanství. Byl asketickým mužem a mystikem. Je prvním filosofem, který považuje křesťanskou a antickou moudrost za neslučitelnou. Křesťanská víra je neslučitelná s antickou filosofií.

Věřím, protože je to nesmyslné.
K čemu budou po vzkříšení zuby, když nebudu jíst?
Aby krášlili náš úsměv.

Jeho filosofie je založena na popírání slova LOGOS.
Filosofie a věda do křesťanství nepatří, křesťanství by mělo filosofii a vědu zakázat.

Gnostikové

Gnostikové neodvíjí svůj původ od křesťanství, jejich kořeny sahají ještě před křesťanství, před antiku; programově hlásají odklon od tohoto světa. Říkají, že opravdový křesťanský Bůh je neznámý, bezejmenný. Bůh, který stvořil materialistický svět je zlý (duši uzavřel v těle).
Je třeba se osvobodit od těla * jediný způsob je gnósé. Gnósé je totální odvrat od tohoto světa. „Kdo poznal tento svět, poznal mrtvolu„. Kristus je spasitel, který nás vyvede z tohoto (materiálního) světa a přivede nás do království.

Žádné komentáře:

Okomentovat