Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PLATÓN

PLATÓN
(427 – 347 př.Kr)

Největším žákem Sókratovým byl Platón. Platónovo původní jméno bylo Aristoklés. Jméno Platón mu dal jeho učitel gymnastiky a mělo vystihnout buď silnou postavu nebo šířku jeho literárního stylu. Narodil se v Athénách, ale není to jisté, nebo na ostrově Aigína. Pocházel z bohaté rodiny. Jeho rodiče byli dobrého původu. V mládí začal Platón projevovat široké umělecké sklony, které dal do služeb filosofie. Jeho díla jsou tudíž psaná vysoce uměleckou formou, ale na úkor filosofické jednoznačnosti. Učiteli Platóna ve filosofii byl Kratilos (žák Hérakleita z Efesu) a Sókratés.

Po Sókratově smrti Platón 12 let cestoval, navštívil:
a) Egypt – poznatky ho formovaly jako vědce (matematika, astronomie, filosofie, kastovnický systém);
b) Jižní Itálie – působnost pythagorejců;
c) Sicílie (Syrakusy) seznámil se zde s tyranem Dionýsem, který mu pomohl uskutečnit plány na řízení obce;
d) Athény - vpadl do zajetí, otrok, vykoupen svým spoluobčanem. Po 12 letech v Athénách založil svou vlastní filosofickou školu = AKADEMIA. Fungovala asi 900 let. Studovali zde mladí aristokraté, své vzdělání uplatňovali ve své politické činnosti (matematika, filosofie,...).

Platónovo dílo

Své dílo psal Platón asi 50 let. Téměř všechna díla jsou psána formou dialogů. Sókratés zde prezentuje Platonův názor. Všechna díla jsou naprosto nevěrohodná. První postavou je zde Sókratés a druhými diskutujícími jsou sofisté nebo Platonovi žáci. Je těžké identifikovat, která díla napsal Platón a která jeho žáci pod jeho vlivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat