Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

STŘEDNÍ OBDOBÍ

STŘEDNÍ OBDOBÍ

zahrnuje pozdější dialogy a další dialogy. Vznikají myšlenky, které ovlivnily filosofii. Důležitá je Ústava – kniha 7. Ontologii zakládá na tvrzení, že existují dva světy:

2. Svět idejí můžeme nazvat opravdovým jsoucnem (bytím). Ideje existují v opravdovém světě, ve světě pojmů (láska, dobro, spravedlnost, kůň, pes, strom), který není světem jedinečných předmětů, ale obecných;
3. svět smyslový - svět ve kterém my lidé žijeme. Svět smyslový je ten, se kterým se člověk stýká prostřednictvím svých smyslů. Proč není svět smyslový považován za svět hmotný? Hmota je nebytí (podle Platóna). Jaký vztah je mezi světem idejí a světem smyslovým? Prvotnost ideje NE nebo ANO? Spíše ANO.

Ideje Platón považuje za jediné dokonalé jsoucno. Obecné uznával Platón za vyšší bytí než jednotlivé. Idea je pravou dokonalou jsoucností. Svět idejí je nehybný.
Obě jsoucna, neměnné i proměnlivé, imateriální i materiální, nemají u Platóna stejnou hodnotu. Vyšší je jsoucno obecné, kdežto jednotlivé, tj. jsoucno smyslové je něčím odvozeným, druhotným. Idea je nejdokonalejší možné, proto ji není třeba měnit. Smyslový předmět by nemohl existovat, kdyby neexistoval ve světě idejí.
Ideje jsou vzorem pro nižší jsoucno, pro smyslový svět. Smyslový svět tedy Platón pojímal jako jakési pouhé napodobeniny, odlesk světa idejí. Svět smyslový je tedy obsahově závislý na světě idejí. Ve světě idejí existuje pojem STROM, ve smyslovém světě existuje skutečný STROM.
Věci smyslového světa jsou nedokonalé. Idea nemůže být nedokonalá. Idea je v axiologii postavena na nejvyšší stupeň. Idea nemá nedokonalost.

Smyslový předmět může mít také účast na světě idejí, určitý podíl na ideji * oslabená vzájemnost.

Ve světě idejí je jistá hierarchie: vyšším pojmem je pojem člověka než rostliny nebo koně. Jsou i pojmy vyšší? Vyššími pojmy jsou například krása, spravedlnost, dokonalost. Je určitý pojem na nejvyšším stupni? Na nejvyšší stupni je idea dobra (někdy identická s ideou krásy). Někdy bývá vyjadřovaná obrázkem sluníčka.
Platónově ontologii se říká SVĚTELNÁ ONTOLOGIE. Všechny ideje jsou dobré a krásné.

Žádné komentáře:

Okomentovat