Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HÉRAKLEITOS Z EFFESU

HÉRAKLEITOS Z EFFESU
(asi 540 – 480 př. Kr.)

Hérakleitos z Efesu byl královského původu. Hérakleitos je považován za zakladatele dialektického myšlení (myšlení, které postihuje svět v jeho vývoji, boji a jednotě protikladů).
Parmenidův současník Hérakleitos zastával opačné stanovisko. Všímal si neustálé proměnlivosti věcí, ukazoval, že nic není stálé, že vše je v neustálém toku, přeměně bytí na nebytí a naopak, v přeměně jedněch jsoucen na druhé. Proto podle Hérakleita „nikdy nevstoupíme dvakrát do téže řeky„, v každém okamžiku jde již o poněkud jinou řeku, ale i my jsme se za nepatrný okamžik změnili a jsme poněkud jiní.
Vývoj se děje v boji protikladů (život – smrt, vlhké – suché,...). Obtížnost učení o protikladech jako zdroji dění přivodila Hérakleitovi už v antice označení „temný„. Učení o opakovatelnosti procesu vznikání a zanikání.

Stejně jako Miléťané, snaží se Hérakleitos uchopit mnohotvárný svět v jedné myšlence, v jediném pojmu. Svět je podle Hérakleita věčně planoucím ohněm.

Tento svět, týž pro všechny, nevytvořil žádný z bohů ani z lidí, ale vždy byl a bude věčně živým ohněm (pýr aeizóon) rozněcujícím se podle míry a hasnoucím podle míry.

Tou mírou, jež řídí koloběh věcí a je jediným neměnným a určujícím prvkem světa je zákon (LOGOS). Logos prostupuje vše a působí jako pojem (myšlenka) i v nás, umíme-li mu naslouchat. Díky logu v nás poznáváme skrytou harmonii světa a stáváme se moudrými.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Elejská škola 1
FILOSOFIE - JEJÍ VZNIK, VÝZNAM, ZÁKLADNÍ POJMY
21. Vznik filosofie a předmět jejího zájmu
ZÁKLADNÍ FILOSOFICKÉ POJMY
2a Řešení základní filosofické otázky, přehled důležitých filosofických pojmů a kategorií
Předpoklady vzniku řecké antické filozofie
1. SPOLEČENSKÉ VĚDY
1a Pojetí filosofie, její vznik a vývoj, předmět a obsah, vztah filosofie a jiných oborů lidské činnosti 1
1a Pojetí filosofie, její vznik a vývoj, předmět a obsah, vztah filosofie a jiných oborů lidské činnosti 2
Antická kultura
Milétská škola 1
Milétská škola 2
PÝTHAGORÁS
Články na hledaný výraz "Filosofie jako věda" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat