Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19. REGIONÁLNÍ LITERATURA

Bratři Mrštíkové)

Alois Mrštík (1861 – 1925)
Narozen v Jimramově, moravský autor, klidný, vyrovnaný člověk. Žil na vesnici, působil jako učitel, byl pravý opak svého bratra Viléma.
dílo:
Rok na vsi – 9dílná kronika zachycující rok na vsi v obci Habrůvka (sedlák Cyril je záletník, žena spáchá sebevraždu).

Vilém Mrštík (1863 – 1922)
Narozen v Jimramově, moravský autor, bohém, nevyrovnaný, nedostudovaný právník, žil v Praze nebo u svého bratra Aloise. Spáchal sebevraždu.
dílo:
Pohádka máje – román z okolí Brna (Ostrovačice). Láska protikladných bytostí – Ríša a Helenka, nakonec mají krásné manželství.

společná díla:
hra Maryša –má pět dějství; odehrává se na slovácké vesnici. Maryšou dosáhla svého vrcholu česká realistická tvorba.
Maryša, dcera bohatého sedláka Lízala, a Francek, syn chudé domkářky, se mají rádi. Francek je však odveden na vojnu a rodiče přinutí Maryšu k sňatku s ovdovělým mlynářem Vávrou, přestože má tři děti a špatnou pověst, že svou ženu bil a trápil. Manželství není šťastné. Po dvou letech se vrací Francek a chce s Maryšou utéct do Brna. Ta odmítá, přestože se rozhodla svého muže otrávit jedem na krysy.
Jsou zde zobrazeny předsudky, které nedovolují Maryše vzepřít se vůli rodičů a opustit muže, ale také úloha majetkových poměrů na vesnici
román Santa Lucia – jeden úplně normální venkovan se chce prosadit v Praze, ale onemocní těžkou chorobou (TBC), umírá v nemocnici.

Žádné komentáře:

Okomentovat