Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Francie

Francie
Victor Hugo (1802–1885)
básník, prozaik, dramatik
Už za svého života se stal legendární postavou, je pochován v pařížském Panteónu, sympatizoval s Velkou francouzskou revolucí a Napoleonem. Otevřeně vystupoval proti Bourbonům. Byl proto vypovězen z Paříže, tak se odstěhoval do Belgie. Byl nucen se odstěhovat i odtamtud, a to na dva ostrovy v Lamanchském průlivu, kde strávil 20 let. Ve vyhnanství zůstal až do roku 1870. Hugo byl básník, prozaik a dramatik.
Dílo:
básnický cyklus Legenda věků (3dílný) – obraz vývoje lidstva k humanitě; kontrastnost, motivy nešťastné lásky; vliv na Vrchlického, Machara
drama Ruy Blas
próza
román Chrám Matky boží v Paříži – pokrytecký kněz Frollo se ujme Quasimoda, který je deformován hrbem, který má na zádech. Quasimodo je zvoník, v kostele jednoho dne přijedou kejklíři a s nimi krásná Esmeralda, Frollo se do ní zamiluje, ale Quasimodo je proti tomu a svrhne ho ze střechy chrámu, nakonec i on umírá. Obraz královského dvora, církevních hodnostářů i spodiny lidstva; kontrast krásy a ošklivosti (Esmeralda × hrbáč Quasimodo), zla a ušlechtilosti (pokrytecký kněz Froll × Quasimodo); dramatický dějový spád
román Bídníci – hlavní postavou je galejník Jean Veljean, který byl odsouzen na galeje, protože ukradl kus chleba. Za čas z galejí uprchne, dostane se do města, tam se později stane starostou, ale stále je stíhán policistou, který ho za každou cenu chce opět poslat na galeje. Jean pozná prostitutku, která ho požádá, aby se postaral o její mladou dceru, ten toto přijme. Jednou Jean zachrání policistovi život, ten pozná, že se v něm mýlil, ale nevyrovná se s tím a tak spáchá sebevraždu.
román Dělníci moře – věnovaný dvou ostrovům z průlivu Lamanche. Hlavní hrdina, mladý rybář, který je nešťastně zamilovaný. Poblíž ostrova ztroskotal parník, rozhodl se jít na pomoc, ostatní rybáři šli s ním, nejdůležitější pro něho je, ale motor, který opravdu zachránil. Nechce se již vrátit na pevninu, protože je nešťastně zamilovaný a tak radši volí smrt.
román Muž, který se směje – hlavní hrdina je šlechtic, který má po operaci zohyzděný obličej, takže vypadá jako by se pořád smál. Odchází na venkov, tam se zamiluje do dívky, která mu umírá a jako typ romantického hrdiny nesnese bolest a tak umírá také.
román Devadesát tři – námět si bere ze své současnosti, popisuje zde rok 1793, vrcholné období Velké francouzské revoluce – jakobínská diktatura. Tento román Hugo napsal v roce 1872 a staví se ne stranu francouzské revoluce ( v roce 1830 – 1831 – červnová revoluce, 1871 – pařížská komuna ). Všechny tyto akce byly vedeny v duchu Velké francouzské revoluce.

Žádné komentáře:

Okomentovat