Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Angličan William Golding

Angličan William Golding
situuje děj románu Pán much do blíže neurčené budoucnosti na tichomořský ostrov, kde havaruje letadlo evakující po atomovém náletu žáky anglických soukromých škol. Chlapci postupně začínají jednat zběsile a nakonec se vzájemně vraždí. Je to varování lidstva před zničením civilizace, které by vedlo k poklesu na úroveň primitivního společenství ovládaného zlem.

Isaac Asimov
je americký spisovatel, který se řadí k nejčtenějším autorům sci-fi žánru. V jeho tvorbě převládají povídky s humanistickým zabarvením. Z povídkových knih: Mluvící kámen, Já, robot, Malý ztracený robot, Lhář, Hra na honěnou, Roboti aj.

K významným světovým sci-fi autorům se řadí také
americký spisovatel Robert Heinlein /hajnlajn/
který se řadí k tzv. hard science fiction. Tento druh sci-fi klade velký důraz na vědecké poznatky, zejm. z fyziky. Napsal např. romány Dvojník, Měsíc je drsná milenka - o boji měsíční kolonie proti diktatuře Země, Hvězdná pěchota – nejmilitarističtější Heinleinův román; hlavním hrdinou je mladý muž, který prodělal tvrdý vojenský výcvik a byl pak nasazen do boje proti mimozemským vetřelcům. K jeho nejslavnějším románům patří Cizinec v cizí zemi – o pozemském chlapci, kterého vychovali Marťané.
V šedesátých letech Heinlein kombinoval klasickou technickou sci-fi se žánrem fantasy.

Žádné komentáře:

Okomentovat