Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22. SVĚTOVÁ LITERATURA 1. poloviny 20. STOLETÍ

22. SVĚTOVÁ LITERATURA 1. poloviny 20. STOLETÍ


1. světová válka (1914 –1918) způsobila hluboký společenský a duchovní otřes v celé Evropě a vyvolala dopady do sféry ekonomické, politické, sociální i do umění a kultury.
Dochází k porušení soustavy starých hodnot a k rozkladu lidské osobnosti. Pocit, že všechny dosavadní hodnoty civilizační a kulturní jsou nesmyslné, vede k nihilismu a boření starého řádu (zejm. hnutí dadaistů).
Na druhé straně evropský člověk, který prošel válečnými útrapami, hledal nějaký smysl života – např. v liberálním humanismu nebo v politickém komunistickém systému na V Evropy (Velká říjnová socialistická revoluce v Rusku v r. 1917).
Objevily se nové umělecké směry s odlišnými koncepcemi, které předznamenávají avantgardní umění (secese, expresionismus, futurismus, kubofuturismus, dadaismus, poetismus, surrealismus aj). Tento proud literatury, který předznamenal destrukci v románové tvorbě, je označován jako moderní či experimentální próza.

FRANCOUZSKÁ LITERATURA
Romain Rolland (1866 – 1944) /romen rolan/
představitel demokratické literatury, psal prózu i dramata, r. 1915 Nobelova cena
je autorem životopisů Beethovena, Michelangela, Tolstého a Gandhího
románová epopej (román-řeka) Jan Kryštof (1904 – 12): 10 dílů, ústřední postavou je fiktivní postava hudebníka německého původu (zřejmě inspirován Beethovenem). Autor se rovněž zabývá vztahem Francouzů a Němců a dotýká se německého militarismu.
román Dobrý člověk ještě žije (1920): o Burgunďanovi, který dovedl plně vychutnat dary života a šťastně prožít svůj čas na venkově – vliv vitalismu.
novela Petr a Lucie (1919): shakespearovský motiv; je založena na kontrastu války a čistého milostného citu dvou mladých lidí. Děj příběhu se rozvíjí od ledna do Velkého pátku v březnu 1918 a odehrává se v Paříži. Osmnáctiletý student Petr z měšťanské rodiny se uprostřed Paříže náhodně setkává v metru s dívkou Lucií. Ta musela z existenčních důvodů opustit studium malířství a vydělávat. Zamilují se do sebe. Oba žijí jen svými něžnými city plnými snů, přestože na ně tíživě dopadá válečná doba a to, že za půl roku má Petr odejít na frontu. Lásku ukončuje společná smrt milenců v chrámu sv. Gervaisa při ničivém náletu na Paříž.

Henri Barbusse (1873 – 1935) /anri barbis/
prozaik a publicista
za války šel jako dobrovolník na frontu
po válce založil levicovou organizaci a časopis Clarté (Jas)
román Oheň (1916): protiválečný, má podtitul Deník bojového družstva; autor zde jako řadový voják-dobrovolník autenticky zachytil prožitky 1. svět. války. Román nemá ústředního hrdinu, střídají se v něm epizody válečných bojů s úvahami jednotlivců, jejich chování v bitvách i v zázemí na dovolené. Román vrcholí, když v boji padne téměř celé družstvo, živí hledají mrtvé kamarády a raněné odtahují na obvaziště.

Žádné komentáře:

Okomentovat