Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

František Běhounek

František Běhounek
se vydal ve svých dílech Akce L, Robinzoni vesmíru daleko před dnešní dny, do doby, kdy civilizace zbaví člověka existenčních starostí, ale postaví před něho nová, zatím sotva tušená úskalí a překážky. Tajemství polárního moře – vědeckofantastický příběh mladého českého inženýra, který se rozhodne doletět vzducholodí k severnímu pólu, aby v nejtvrdších podmínkách prověřil vlastnosti svého objevu, nového lehkého kovu. Během dramatické výpravy musí čelit nejen technickým problémům, ale i nástrahám mezinárodní průmyslové špionáže a osudné zradě jednoho z členů posádky.

Prolínání fantazie a snu představuje román Dům o tisíci patrech od Jana Weisse. Obsahem je horečná vize vojáka zasaženého tyfovou horečkou, při níž se mu svět promění v obrovskou budovu o tisíci patrech.

Nejvýznamnějším autorem poválečného období je Josef Nesvadba. Původním povoláním byl lékař psychiatr. Vědeckofantastická látka je pro něho prostředkem k vyslovení mravních otázek současnosti. Jeho tvorbu lze rozdělit do tří tematických okruhů:
Vědeckofantastické povídky inspirované poznatky z nejrůznějších vědeckých oborů (chemie, biologie aj.), navazuje na světovou sci-fi i na domácí tradice (Arbes, Čapek): povídka Tarzanova smrt, Einsteinův mozek, Výprava opačným směrem.
Povídky pojímající válku jako vraždu a zločin: povídka Blbec z Xeenemünde.
Povídky řešící otázky soudobé společnosti: futuro-román Tajná zpráva z Prahy aj.
Z filmových scénářů: Zabil jsem Einsteina, pánové; Zítra vstanu a opařím se čajem.

Ludvík Souček
si často klade otázku, jsou-li lidé ve vesmíru sami, zdali naši planetu navštívili nějací vyslanci mimozemských civilizací; prostřednictvím stroje času nás přenáší do minulosti i budoucnosti: sb. pov. Bratři černé planety, Operace Kili, Zájem Galaxie, Hippokratův slib, trilogie Cesta slepých ptáků, Runa rider, Sluneční jezero. Psal i vědeckopopularizační práce: Blázni a vynálezci, Velké otazníky, Tušení stínu, Tušení souvislostí aj.

Vladimír Páral
se v rámci sci-fi tematiky představil románem Válka s mnohozvířetem, v němž varuje před znečišťováním životního prostředí, jindy odhaluje maloměšťáctví a konzumní přístup k životu: román Země žen, Pokušení A-ZZ, Romeo a Julie 2300.

Jaroslav Veis
napsal povídkové knihy Experiment pro třetí planetu, Pandořina skříňka, Moře času. Kromě toho překládá sci-fi literaturu z angličtiny.

Ondřej Neff
věnoval sci-fi literatuře slovník, životopisnou studii o J. Vernovi. Napsal sbírku povídek Vejce naruby, Čtvrtý den až navěky a řadu jednotlivých povídek.

Žádné komentáře:

Okomentovat