Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na Verna navazuje na zač. 20. stol

Na Verna navazuje na zač. 20. stol.
Angličan Herbert George Wells
který ukazuje spíše na záporné stránky technologického pokroku, na osud člověka v nepříznivém prostředí, které si sám vytvořil. Ve svých románech a povídkách varuje před zneužitím vědy: romány Stroj času, První lidé na Měsíci, Válka světů, Ostrov doktora Moreaua /moroa/ - tento román vypráví o šíleném doktorovi Moreaovi, který experimentoval s lidmi, dělal z nich zmutované jedince se zvířaty, byl považován za Boha na ostrově, tento román byl zfilmován. Wells uvedl poprvé vědeckofantastickou literaturu do umělecké literatury jako žánr rovnocenný jiným uměleckým žánrům.

V anglické literatuře vynikl Aldous Huxley /oldes haksli/.
V jeho antiutopickém románu Konec civilizace žijí lidé v budoucnosti v totalitním režimu, který potlačuje jakékoli city a plánuje každý lidský život.

Ještě známější se v tomto literárním odvětví stal
George Orwell /džordž orvel/
romány 1984 a Zvířecí farma – román zfilmován, vypráví o spiknutí zvířat na jedné farmě, projevují se u nich lidské vlastnosti, začínají obchodovat, ale není vše jak si představovali, začíná se u nich rozvíjet lidská chamtivost.

K nejvýznamnějším autorům sci-fi literatury druhé pol. 20. stol. patří
Polák Stanislaw Lem
Jeho povídky a romány vznikají na základě hlubokých odborných znalostí přírodních, technických a společenských věd. Varuje v nich před zneužitím vědy a techniky k válečným účelům a vytváří obraz budoucího světa, v němž dokonalá technika slouží člověku. Humanistický charakter jeho děl je doprovázen prvky humoru, parodie, satiry a grotesky. Např. román Astronauti, Návrat z hvězd, Solaris, Neporazitelný, Pánův hlas, sborník povídek Kyberiáda, Hvězdné deníky, Kniha robotů, Zachraňme vesmír aj.
Román Solaris je příběhem blíže neurčené budoucnosti. Vědci pracují na vzdálené planetární stanici a jsou navštěvováni zvláštními bytostmi, které vznikly působením oceánu na paměťová centra mozku, což probouzí víru v možnost obnovení kontaktu mezi lidmi a oceánem. Byl zfilmován, hlavní postavu ztvárnil, tento román byl velmi úspěšný a byl také zfilmován, hlavní postavu vědce si zahrál George Clooney

Žádné komentáře:

Okomentovat