Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Michail Šolochov (1905 – 1984)

Michail Šolochov (1905 – 1984)
novela Osud člověka (1957): Hlavní postavou je řidič Andrej Sokolov, který vypráví o svých zážitcích z války. Byl zajat a deportován do Německa. Ke konci války se mu podařilo uniknout a přeběhnout k Rudé armádě. Za války ztratil ženu a dvě dcery, které zahynuly při bombardování, a v posledních dnech války na frontě padl jeho syn. Po válce pracoval jako řidič v kolchoze a ujal se malého sirotka Váni. Sokolov se vydává za jeho otce a v dítěti nachází nový smysl života. Celý děj vypráví Sokolov autorovi při náhodném setkání u přívozu.
Šolochov také napsal román Bojovali za vlast, ve kterém se odráží 2. světová válka. Předchozí dílo i tento román byly zfilmovány.
Připomínám , že Šolochov napsal čtyřdílný román Tichý Don, který se odehrává na pozadí Velké říjnové socialistické revoluce a občanské války v Rusku. Hlavní hrdina je Grigorij Melechov (viz látka 3. ročníku).


Od poloviny 50. let se dostávají v sovětské literatuře ke slovu také spisovatelé neruské národnosti, ovšem píšící rusky. Uvedeme si nejvýznamnější – Vasilij Šukšin a Čingiz Ajtmatov.

Alexandr Solženicyn (1918 - )
ruský prozaik; byl pronásledován a vězněn sovětským režimem, žil dlouho v USA, nyní opět v Rusku
je nositelem Nobelovy ceny
Povídka Jeden den Ivana Denisoviče je příběhem člověka nespravedlivě odsouzeného k nuceným pracím v lágru. Jeho den je naplněn těžkou dřinou na stavbě v podmínkách mrazivé sibiřské zimy, a hlavně ohromnou snahou o přežití, která se projevuje v jeho vztahu ke spoluvězňům a k bídnému, o to vzácnějšímu jídlu.
Trilogie Souostroví Gulag informuje nejen o poměrech v sovětských pracovních táborech 50. až 60. let, ale současně o tehdejších poměrech v bývalém Sovětském svazu.

Bulat Okudžava (1924 – 1997)
prozaik, básník a písničkář
(např. Písnička o starém utahaném králi, známý je román Nebohý Avrosimov.)

Vladimír Vysockij (1938 – 1980)
nejuznávanější sovětský písničkář, recitátor, herec, básník; hrál v divadle Na Tagance; hrál také ve filmu; alkoholik; zhudebňoval svou poezii a zpíval ji (přes 800 písní)
(např. Vy naši milí učenci, Píseň o nečistých silách, Točíme zeměkoulí)

Žádné komentáře:

Okomentovat