Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Erich Maria Remarque (1898 – 1970)

Erich Maria Remarque (1898 – 1970) /érich maríja remark/
vl. jm. Erich Paul Remark; prozaik; 1. svět. válku prožil jako řadový vojín
před fašismem emigroval do Švýcarska a USA, po válce se vrátil do Švýcarska, kde také zemřel
Ve svých románech realisticky zachytil citové a myšlenkové krize mladé generace, která byla vytržena z normálního života a vržena do katastrofy války a potom pod vládu fašismu; zachytil také osudy lidí v relativně klidnějším meziválečném období. Často se v jeho dílech setkáme s tématem běženců, s osudy emigrantů, lidí prchajících před zvůlí nacistů, zápasících při tom s byrokracií demokratických států atd. Proti odlidštěnému světu staví autor ideály – solidaritu, přátelství, čestnost, lásku apod.
román Na západní frontě klid (1929): tato prvotina si získala světový ohlas. Jejím mottem je: „…pokus podat zprávu o generaci, která byla zničena válkou – i když unikla jejím granátům.“ Vypráví o osudech studentů gymnázia, kteří se pod vlivem nacistické propagandy a fanatismu svého profesora přihlásili jako dobrovolníci na frontu. Jejich osudy sledujeme očima vypravěče Pavla Bäumera – výcvik plný šikanování a poté válečné běsnění na západní frontě. Pavel postupně ztrácí své přátele, na frontu přicházejí stále mladší rekruti a zdá se čím dál tím více obtížné přežít. Při jedné akci je zraněn do nohy i Pavlův přítel Katzinský. Pavel jej odnáší na zádech do bezpečí, aby mu rána mohla být ošetřena, ale na místo už dopravil mrtvého, protože Katzinského zasáhla do hlavy střepina. Také Pavel nachází ve válce smrt, paradoxně v den, kdy se z hlášení dozvídáme, že je na západní frontě klid a neděje se nic nového.
Na předchozí román volně navazuje román Cesta zpátky (1931) a ukazuje politický a morální rozklad v Německu.
Příkladem krásného přátelství je román Tři kamarádi (1938), ale i v tomto románu se ozývá nástup fašismu.
Hrůzy koncentračních táborů a 2. světové války nebo tragických osudů emigrantů najdeme v románech: Miluj bližního svého (1941) – o německých emigrantech za 2. sv. války, Jiskra života (1951) – děj se odehrává v německém koncentračním táboře před koncem 2. sv. války, Vítězný oblouk (1953), Černý obelisk (1956), Čas žít, čas umírat (1954) – o německých vojácích na východní frontě v Rusku, Nebe nezná vyvolených - román se odehrává po skončení 2. sv. války na území Švýcarska, Itálie a Francie, hlavními postavami jsou Lilian, nevyléčitelně nemocná TBC, a automobilový závodník aj.

Někteří německy píšící autoři jsou místem svého narození a často i působením spojeni s Prahou a českým prostředím, jako např. Rainer Maria Rilke, Franz Kafka, Franz Werfel, Max Brod, Egon Ervin Kisch.

Žádné komentáře:

Okomentovat