Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Francis Scott Fitzgerald (1896 – 1940)

Francis Scott Fitzgerald (1896 – 1940) /frencis skot ficdžerald/
prozaik; také on se řadí do tzv. ztracené generace poznamenané zkušenostmi z 1. svět. války a pocitem neschopnosti zakotvit v dravé kapitalistické společnosti (za války sloužil v armádě)
psal romány (Na prahu ráje, Krásní a prokletí, Velký Gatsby, nedokončený Poslední magnát) a povídky (Takový pěkný pár a jiné povídky)
autobiografický román Něžná je noc (1934): životní příběh amerického psychiatra Dicka Divera, který se odehrává především v Evropě. Ve švýcarském sanatoriu se setkává s duševně nemocnou dívkou Nicole, na níž má citový vztah blahodárný vliv. Následuje svatba, ale harmonický vztah narušuje sobeckost filmové hvězdy Rosemary. Nicolina nemoc se vrací a Dick postupně ztrácí veškeré iluze. Pocit marnosti vede k vlastní mravní krizi. Dick hledá východisko v opětovné práci ve švýcarském sanatoriu, přicházejí ale další životní otřesy. Vědomí závislosti na bohatých vrstvách jej přivádí ke skepsi a alkoholu. Román vrcholí citovým rozvratem v rodině a útěkem od „velké společnosti“.
Velký Gatsby (1925; getsbi): Vypravěčem příběhu je obchodník s cennými papíry Nick Carreway /kervej/. Jeho sousedem je záhadný boháč Jay Gatsby /džej/, který upoutává pozornost newyorské smetánky nákladným životem a honosnými večírky. Jay usiluje o setkání s Nickovou sestřenicí Daisy, kterou kdysi miloval a ona jím pohrdla, protože tehdy nebyl dost bohatý. Požádá Nicka, aby mu s ní zprostředkoval schůzku, a svěří se mu se svým dávným citem. Při této schůzce se Gatsby střetl s jejím manželem, milionářem Tomem Buchananem. Tom zjišťuje, že jeho milenka Myrtle Wilsonová ho hodlá opustit. Při zpáteční cestě ze zábavního podniku Daisy Gatsbyho autem Myrtle zdánlivým nedopatřením srazí a zabije. Myrtlin manžel hledá vůz, který neštěstí způsobil, a Tom ho posílá za Gatsbym. Wilson, přesvědčený, že trestá původce manželčiny smrti, Gatsbyho zastřelí. Buchananovi odjíždějí a ostatní se od Gatsbyho distancují. Gatsby je pohřbíván jako osamělý člověk.

Žádné komentáře:

Okomentovat