Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

William Faulkner (1897 – 1962)

William Faulkner (1897 – 1962) /viljem fókner/
prozaik; je nositelem Nobelovy ceny
během 1. svět. války sloužil v armádě jako pilot
větší část života prožil v jižanském prostředí, cože se odrazilo v jeho románech a povídkách, např. Když jsem umírala, Pobertové, Vesnice aj.
román Absolóne, Absolóne (1936): Pojednává o tragických osudech jižanské rodiny v časovém úseku téměř sta let (do prvního desetiletí 20. století). Základní dějovou vrstvu vytváří příběh zakladatele rodu Thomase Sutpena /satpena/. Narodil se v chudé bělošské rodině, podařilo se mu zbohatnout, avšak zároveň poznamenal osudy svých potomků vinou rasových předsudků. Román je složen z monologů několika různých vypravěčů.
dvojromán Divoké palmy (1939): První příběh, Divoké palmy, sleduje milostný vztah začínajícího lékaře Harryho Wilbourna a výtvarnice Charlotty. Ta kvůli Harrymu opouští poměrný blahobyt a rodinu. Harry provedl Charlottě potrat, který se nezdařil. Odjíždějí na mořské pobřeží v Mississippi, kde za „divokého a suchého zvuku palem“ jejich příběh vrcholí. Charlotta umírá v nemocnici, Harry je odsouzen za nedovolený zákrok k dlouhému trestu nucených prací.
Druhý příběh, Stařec Mississippi, líčí v retrospektivním vyprávění trestance spoluvězňům jeho dřívější historii, kdy se jako mladý vězeň zúčastnil za velké povodně záchranných prací. Divoký proud řeky ho unesl s pramicí, na níž byla těhotná žena. Během plavby na rozvodněné řece žena porodila. Muži se podařilo dopravit ženu s dítětem do bezpečí, ale on skončil ve vězení, kde mu byl zvýšen trest o deset let za pokus o útěk. Autor se v románu zabýval základními otázkami lidské existence – lásky, vzájemné solidarity, viny a trestu, života a smrti. Rozjímá o lásce, o ničivé síle vodního živlu, proti níž stojí holý lidský život:
„Říká se, že láska mezi dvěma lidmi umírá. To není pravda. Neumírá. Jenom člověka opouští, odchází, když člověk není dost dobrý, dost si ji nezaslouží. Láska neumírá; to člověk umírá. Láska je jako oceán; když člověk není dobrý, když už začíná páchnout, moře ho zkrátka někam vyplivne, aby tam umřel.“

Žádné komentáře:

Okomentovat