Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944) /antuan d´sentegziperi/
letec, válečný pilot ve 2. světové válce; novinář
nepříliš rozsáhlé dílo - 4 letecké příběhy: Kurýr na jih (1928)
Noční let (1931) – tato dvě díla se blíží románu,
první psal v Africe, druhé v Jižní Americe.
Země lidí (1939): soubor článků a statí, úvah a
reflexí
Válečný pilot (1942)
filozofická pohádka Malý princ (1943): spíše kniha pro dospělé děti; pilot ztroskotal s letadlem na Sahaře a tam se setkal s malým princem z neznámé planety. Malý princ opustil svou planetu, neboť zapochyboval o lásce květiny. Při putování poznává 5 planet = 5 negativních charakterů. Na závěr se setkal s liškou: jen láska a přátelství nás mohou zbavit osamělosti.

NĚMECKÁ LITERATURA
Německý realismus byl prodchnut demokratickým humanismem a nesen protinacionalistickou, protiválečnou a nakonec i protifašistickou myšlenkou. V německé literatuře se v období mezi dvěma světovými válkami uplatnily některé podněty z expresionismu, a to v těch dílech, v nichž spisovatelé chtěli zvýraznit svůj odpor proti válce.
Někteří spisovatelé humanisticky orientované prózy se dostávali do konfliktu s nacismem, jakmile na poč. 30. let přišel k moci. Řada z nich musela z Německa emigrovat, někteří z nich se dostávali za hranice přes tehdejší Československo (bratři Mannové, Arnold Zweig, Remarque, Feuchtwanger, Stefan Zweig aj.).

Heinrich Mann (1871 – 1950) /hajnrich man/
prozaik, dramatik, esejista
emigroval přes ČSR do Švýcarska, později do USA, kde zemřel
satirický román Profesor Neřád (1905): podtitul Konec tyrana; satira na císařské Německo; odhaluje bezduchost a tyranský dril pruského školského systému a je groteskním obrazem pokrytecké měšťácké morálky. Gymnaziální profesor Raat, žáky a veřejností nenáviděný pro svůj despotismus, má přezdívku Neřád. Při neustálém špehování studentů objeví zábavní podnik Modrý anděl, v němž vystupuje šantánová zpěvačka. Pocítí k ní vášnivou náklonnost a stává se denním návštěvníkem podniku a její šatny. Tato situace se dostane na veřejnost, profesor je propuštěn a odchází z města. Ožení se se zpěvačkou, stane se nájemcem hráčského doupěte a stále hlouběji zapadá do morálního bahna. Jeho zkáza je dovršena zásahem policie a následným uvězněním na popud bývalého žáka.
historický dvojromán Mládí krále Jindřicha IV. (1935) a Zrání krále Jindřicha IV. (1938) vypráví o renesančním francouzském panovníkovi v době krutých náboženských válek

Žádné komentáře:

Okomentovat