Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Thomas Mann (1875 – 1955)

Thomas Mann (1875 – 1955)
prozaik a esejista, nositel Nobelovy ceny; stejný osud jako bratr, ale vrátil se do Švýcarska, zemřel v Curychu
psal povídky, novely a romány:
román Buddenbrookovi (1901): zobrazuje vzestup, posléze úpadek a zánik bohaté lübecké rodiny. Vytvořil nový typ obchodníka – měšťáka, který se bezohledně honí za ziskem.
románová tetralogie Josef a bratří jeho (1933 – 1948): starozákonní motiv. Josef byl svými bratry prodán jako otrok do Egypta. Tam se z otroka stal faraónovým místodržícím a prvním ministrem říše. Svou rozvahou zachránil egyptskou říši před hladomorem, nakonec povolal k sobě nehodné bratry i otce, aby v Egyptě nalezli novou vlast. Vypravěč žije v přítomnosti a zároveň jakoby v minulosti.
novela Mario a kouzelník je varováním před fašismem. Číšník Mario najde odvahu zastřelit kouzelníka – šarlatána (symbol fašismu), který ponižuje a ničí ostatní.
filozofický román Doktor Faustus (1947): je aktuální parafrází faustovského tématu. Hlavní hrdina, geniální hudebník, je ochoten za tvůrčí inspiraci zříci se lásky a odevzdat svou duši ďáblovi.. Jeho příběh provází vypravěč, který prožívá zároveň svůj osud v přítomném čase druhé světové války. Na pozadí se promítají kulturní a politické dějiny Německa až k propasti nacismu.

Stefan Zweig (1881 – 1942) /štefan cvajg/
- rakouský spisovatel
zajímaly ho hlavně psychologické stavy a procesy jeho hrdinů, někdy hraničící až s nenormalitou (ovlivněn Freudovou psychoanalýzou)
psal novely (Řetěz, Amok aj.)
romány (Netrpělivost srdce)
románové monografie, např. Balzac, o R. Rollandovi, Marii Stuartovně aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat