Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ernest Hemingway (1898 – 1961)

Ernest Hemingway (1898 – 1961) /hemingvej/
prozaik; nositel Nobelovy ceny
žurnalista v Paříži, stýkal se s umělci kolem amer. spisovatelky Gertrudy Steinové
1918 odešel jako dobrovolník do sanitních oddílů na italskou frontu a byl zde těžce raněn
podnikal dlouhé cesty, např. po Španělsku a Africe
během občanské války ve Španělsku působil jako válečný dopisovatel
po 2. svět. válce žil v Havaně na Kubě a na svých usedlostech v USA
zdravotní potíže a deprese ho přivedly k sebevraždě
román Sbohem, armádo (1929): byl inspirován zážitky 1. svět. války; líčí tragickou milostnou epizodu mezi americkým řidičem sanitky a anglickou zdravotní sestrou.
román Komu zvoní hrana (1940): Děj je soustředěn do tří dnů občanské války ve Španělsku. Odehrává se v horách ve fašistickém týlu. V této situaci prožívá americký dobrovolník Robert Jordan /džorden/, bojující na straně republiky, hluboký vztah lásky ke španělské dívce Marii. Jordan se odhodlá splnit válečný úkol - zničit most - i přesto, že tuší jeho nesmyslnost a ohrozí tak sebe i své druhy. Sám si při akci zraní nohu a očekává smrt. Uvědomuje si krásu světa, který stojí za to, aby člověk za něj bojoval a bránil jej. Mottem a názvem románu je citát z básně anglického básníka (Donna) a poukazuje na otázky smyslu lidské sounáležitosti, odpovědnosti, podstatných životních hodnot:
„Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“
novela Stařec a moře (1952): je posledním autorovým dílem; vypráví o smyslu života, který nelze spatřovat v nabytém zisku, ale vědomí, že člověk udělal všechno pro to, čeho chtěl dosáhnout: „…člověk není stvořen pro porážku … člověka je možno zničit, ale ne porazit.“
Starý rybář Santiago po dlouhé době, kdy neúspěšně lovil s malým chlapcem, vyjíždí na moře sám. Dva dny a dvě noci táhne jeho člun obrovská ryba marlin. Když vysílený stařec rybu harpunuje a připoutá k člunu, napadnou úlovek žraloci. Stařec se pokouší s nimi bojovat, ale marně, chycená ryba se stane jejich kořistí. Vyčerpaný stařec se vrací z lovu jen s kostrou úlovku.
povídky Zelené pahorky africké (1935): používá metody nezúčastněného zhuštěného vypravování. Obsahem jsou např. 1. svět. válka, španělská občanská válka,, dostihy, box, rybolov apod.
Typický hrdina Hemingwayových děl je člověk, který stojí sám proti nějaké živelné síle – přírodě, osudu, který je na konci sil a musí dokázat, kolik je v něm odolnosti a vůle. Na tyto situace reaguje s chlapskou přímočarostí.

Žádné komentáře:

Okomentovat