Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10) Májovci

10) Májovci
Vypracování:
Jako májovci jsou označováni autoři sdružení kolem almanachu Máj, který vyšel roku 1858. Název dostal ze sympatií ke Karlu Hynku Máchovi. Šéfredaktorem byl Josef Barák. Májovci svou tvorbou bojovali proti útisku sociálnímu i národnostnímu. Psali o lidu a lidu byla také určena jejich tvorba. Díla byla realistická a aktuální. Psali také o emancipaci žen. Jejich cílem bylo povznést naši literaturu na světovou úroveň.
Poezie
Jan Neruda – Narodil se a žil v Praze. Studoval práva a filozofii. Studia však nedokončil. Otec byl vojenský vysloužilec, matka posluhovačka. Byl to básník, prozaik, novinář a dramatik. Působil jako redaktor v Národních listech. Byl vynikajícím fejetonistou. Tvořil sociální balady i rozsáhlé spektrum lyriky od intimní přes přírodní a vlasteneckou až po úvahovou. Měl vypravěčské, charakterizační a popisné nadání. Zabýval se městským prostředím i nižšími společenskými vrstvami. Život zobrazoval realisticky a bez idealizace, někdy satiricky až ironicky.
Novinářská tvorba:
Napsal asi 2000 fejetonů. Nejznámější z nich vyšli knižně ve sbírkách Drobné klepy, Báby a babky a Žerty hravé i dravé.
Poezie:
Hřbitovní kvítí – Sbírka básní. Pesimistická a skeptická. Je ovlivněna národní situací, autorovou chudobou a nešťastnou láskou.
Knihy veršů – Trojdílný soubor básní.
1. část – sociální balady
Dědova mísa – Otec vydlabal svému starému otci dřevěný žlab na jídlo, protože se mu třásli ruce a keramické nádobí rozbíjel. Jak bezcitně se k němu chová si uvědomil až ve chvíli, když mu jeho vlastní malý synek řekl, že až bude starý, tak mu také takové koryto udělá.
Před fortnou milosrdných – Epická báseň psaná formou starcova monologu k vnukovi o chudobě, která vede k bezcitnosti.
2. část – lyrické básně
Cyklus básní Otci, Matičce a Anně – Poukazuje na rozdílnost autorova vztahu k otci a matce.
3. část – příležitostné básně
Vším jsem byl rád – Tzv. bilanční báseň. Zamyšlení nad dosavadním životem. Jsou zde vyjádřena básníkova vítězství i zklamání. Celkově vychází hodnocení pozitivně.
Písně kosmické – Sbírka básní zaměřená na vztah člověka a kosmu. Je ovlivněna novými vědeckými poznatky a technickým pokrokem. Naznačuje optimistickou perspektivu lidstva.
Letní ty noci zářivá – Autor zde zlidšťuje vesmír s jeho velikostí a nekonečností. Obsahuje hymnické ódy a expresivně využívá zdrobnělin: měsíček – tatíček, hvězdičky – dětičky.
Také to Slunce ohnivé – Oslavuje mateřskou lásku jako vesmírný princip.
A mluví člověk – Oslavuje cestu lidstva od bezmoci k vítězství, která je nastoupena technickým pokrokem. Víra v schopnosti člověka a lidského rozumu.
Vzhůru již hlavu národe – Vlastenecká výzva do boje proti malosti. Povzbudivá síla pro malý národ plyne z kosmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat