Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Populárně odborná historická próza

Populárně odborná historická próza:
Dějiny lásky, Dějiny ženy, Francouzská revoluce – Knižní cykly.
Zlatý oblak – Román oslavující lásku a život ve volné přírodě.
Petr Bezruč – Vlastním jménem Vladimír Vašek. Narodil se v Opavě jako syn slezského buditele profesora Antonína Vaška. Nedokončil studium práv a stal se poštovním úředníkem. Je především realistou, ale v jeho básních se objevuje i symbolismus, impresionismus a dekadence. Snažil se nepsat poezii sám za sebe, ale být jakýmsi mluvčím slezského lidu. Měl hluboké sociální cítění a silně vnímal křivdy, které na Slezanech páchalo cizojazyčné panstvo.
Slezské písně – Autorova jediná sbírka obsahující pestrý soubor 88 balad. Básně byly nejdříve uveřejňovány samostatně v časopise Čas. S jejich vydáním ve sbírce autor dlouho váhal. Básník je v nich mnohdy drsný, užívá nářečních prvků i vulgarismů, dokáže být ale i něžný.
Zem pod horami – Báseň je obrazem sociálního a národnostního útisku na Ostravsku a vyzývá k odboji. Popisuje bídu havířů, beskydských horalů, ovdovělých žen a sirotků, které utiskují uhlobaroni a jejich pomahači.
Červený květ – Úvodní báseň. Obraz kaktusu s jediným rudým květem Ten je symbolem vzpoury.
Maryčka Magdónova – Tato báseň je novým typem sociální balady. V refrénu se objevuje citová účast básníka na krutém osudu.
Kantor Halfar – Báseň, v níž je autor svědkem krutého příběhu učitele, který vzdoroval odnárodňování a učil česky.
Já – Báseň, v níž se autor staví do role věštce a mluvčího slezského lidu.
Stužkonoska modrá – V této samostatné básni se jméno můry stalo symbolem něčeho, po čem básník celý život toužil, ale nalezl až na sklonku života. Vzpomíná zde na mládí a kritizuje poměry v první republice.

Žádné komentáře:

Okomentovat