Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jindřich Hořejší

Jindřich Hořejší – Proletářský básník a překladatel francouzské poezie. Vystudoval filozofickou fakultu na Sorbonně. Válku prožil na ruské frontě. Je autorem tří sbírek veršů v duchu proletářské poezie.
Hudba na náměstí – Tato sbírka vyjadřuje básníkovy pocity z velkoměsta. Všímá si sociálních problémů, není však aktivním účastníkem dění, nýbrž pouhým divákem. Proti skutečnosti staví sen a proti útlaku vidinu budoucího spravedlivého světa.
Korálový náhrdelník – Sbírka básní. Do milostných veršů se v ní promítají sociální problémy. Projevuje se zde osobitý vliv milostné lyriky.
Den a noc – Tato sbírka je dokladem setrvání básníka na stanovisku proletářské poezie, kdy ostatní umělci tento program opustili. Obsahuje sociální motivy, odráží tvrdost a tragiku života.
Jaroslav Seifert – Jeho první dvě sbírky jsou napsány v duchu proletářské poezie.
Město v slzách – Sbírka básní. Představa světa bez bídy a nenávisti. Velké město je zde symbolem utrpení a věznění proletáře.
Samá láska – Tato sbírka oproti předchozí sbírce vyjadřuje opojení z krásy a přitažlivosti velkoměstské civilizace. Inspiraci nalézá v prostředí cirkusů, varieté či filmu. Objevuje se zde soucit s chudými, vidiny lidského štěstí. Patrný je již přechod k poetismu.
Poetismus
Poetismus je výlučně český avantgardní směr, který se prosadil ve všech druzích umění, nejvíce však v literatuře. Je reakcí na úzce vymezené proletářské umění. Skupina Devětsil založená roku 1920 sdružovala literáty, kritiky, výtvarníky, hudebníky a dramatiky. Roku 1924 vychází první Manifest poetismu, jímž byly Nezvalův Papoušek na motocyklu a Teigova stať Poetismus. Hlavními rysy poetismu je inspirace hravostí dadaismu, využití obraznosti, fantazie a citovosti . Dále je užívána metoda volné asociace, tzn. řetězení představ, narušení logické stavby básně a odstranění interpunkce. Inspiračním zdrojem je lidová zábava, cirkus, kino, varieté, technický pokrok, velkoměsto, kouzlo exotiky a cestování. Poetismus odmítl tendenční agitační umění. Naopak zobrazuje dělníka uprostřed zábavy s přáním poznat krásy světa. Poetisté rádi experimentují se slovy.
Vítězslav Nezval – Básník, prozaik, dramatik a překladatel. Autor publicistické a teoretické tvorby, představitel poetismu a surrealismu, po válce oficiálního proudu poezie. Byl členem Devětsilu a Surrealistické skupiny. Narodil se v Biskoupkách u Třebíče. Po maturitě v Brně krátce studoval práva, pak přešel na filozofickou fakultu do Prahy. Studia nedokončil a stal se spisovatelem z povolání.
20. léta:
Most – Tato sbírka je autorovou prvotinou. Je v ní patrný vliv Rimbauda, Apollinaira a Březiny. Básník zde vyjadřuje své dojmy a vzpomínky z domova, zážitky z dětství a mládí. Hledá „mosty“ – spojnice v prostoru a čase, spojnice mezi sebou a světem.
Básně noci – Sbírka básní.
Podivuhodný kouzelník – Tato poetistická skladba je básnickým autoportrétem. Kouzelník učí člověka chápat krásu světa. Tím kouzelníkem je sama poezie.
Akrobat – Báseň.
Edison – Polytematická básnická skladba. Oslavuje tvůrčí činnost člověka. Je ovlivněna společenskými událostmi. Osobnost vynálezce je inspirací, promítá se ale i básníků vlastní vztah k modernímu světu a lidem. Často zde najdeme protiklady jako radost X smutek, život X smrt.
Signál času – Báseň. Ke sbírce byla připojena dodatečně. Navazuje na Edisona. Je inspirována Edisonovým úmrtím a je reakcí na hospodářskou krizi.
Pantomima – Tato sbírka je programovou manifestací poetismu.
Papoušek na motocyklu – Básnický manifest poetismu.
Depeše na kolečkách – Hříčky, kaligramy a scénky.
Abeceda – Cyklus asociací představ z tvaru písmen.
30. léta:
Nezvalova tvorba se dělí na linii politickou, sociální a surrealistickou.
Polická a sociální tvorba:
Pět prstů – V této sbírce zaznívá kritika doby, ale i víra v lepší budoucnost.
Skleněný havelok – Sbírka básní, která vyzývá k revoltě proti měšťáckému světu.
Zpáteční lístek – Sbírka básní.
Sbírky jsou formově bohaté. Obsahují popěvky, říkadla, hříčky, meditativní básně, revoluční apely, dopisy atd.
Sbohem a šáteček – Tato sbírka vznikla po autorově návratu z cesty po Francii a Itálii. Převažuje pocit štěstí.

Žádné komentáře:

Okomentovat