Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Eduard Bass

Eduard Bass – Vlastním jménem Eduard Schmidt. Český prozaik a novinář. Autor šansonů, kupletů a skečů. Působil jako zpěvák, recitátor, konferenciér a později i ředitel v pražských kabaretech Červená sedma a Rokoko. Vydával kabaretní texty v edici Syrinx a satirický časopis Šibeničky. V letech 1921–1942 působil jako fejetonista, reportér, soudničkář a divadelní kritik. Je autorem tzv. rozhlásků. Od roku 1933 je též šéfredaktorem Lidových novin. Patří k předním humoristickým spisovatelům 20. století.
Cirkus Humberto – Tento román vznikl za okupace a měl povzbuzovat české národní vědomí. Kronika zachycuje osudy několika cirkusových generací. Hlavním hrdinou je Vašek Karas, syn jihočeského zedníka, který prošel v cizině všemi stupni výcviku a díky pracovitosti, houževnatosti, odvaze, schopnostem a ctižádostivosti se vypracoval až na ředitele světoznámého cirkusu. Oženil se s dcerou ředitele Berwitze. V díle vystupuje mnoho postav různých národností, jako např. krotitel Gambier, ošetřovatel slonů Ind Arr – Šehir, kuchař Vosátko, akrobat Paolo Roméo, krajané Kerholec, Malina, Jan Bureš a další. Úspěchy jsou dosaženy tvrdou prací a optimistickým přístupem k životu. Autor užívá jemného humoru, lidové mluvy i cirkusového slangu. To mu umožnila dokonalá znalost faktografie.
Klapzubova jedenáctka – Tato póza pro děti vypráví příběh o fotbalovém mužstvu synů českého chalupníka, které se proslavilo ve světě poctivostí, soudržností a chytrostí. Díky tomu dosáhli fenomenálních sportovních úspěchů.

Žádné komentáře:

Okomentovat