Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Filozofická díla

Filozofická díla:
Čapek byl zastáncem pragmatismu. Je to filozofický směr 20. století vzniklý v USA. Tvrdil, že pravdivé je to, co je užitečné a úspěšné. Z toho vyplývá, že pravda je relativní.
Hordubal, Povětroň, Obyčejný život – Noetická – poznávací románová trilogie řeší problém, zda můžeme poznat druhého člověka a pochopit ho.
Faktografická díla:
Hovory s T. G. Masarykem – Trojdílná osobitá bibliografie o T. G. Masarykovi. Dílo vzniklo postupně na základě Čapkových rozhovorů s prezidentem.
Novinářská tvorba:
Výrazně přispěl k rozvoji fejetonu a sloupku. Ve svých novinových článcích se zabýval všemi oblastmi lidského života.
Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy – Sbírky detektivních povídek. Jednotlivé povídky byli nejdříve otištěny samostatně v Lidových novinách, humoristickém časopisu Dobrý den nebo v Aventinském magazínu. Obě sbírky byli vydány nejdříve samostatně v průběhu jednoho roku, později byli vydávány i společně v jednom svazku. Náměty autor čerpal z denních zpráv. V tomto díle nešlo o zachycení hrůzného činu, ale o průběh jeho vyšetřování a potrestání. Děj se odehrává převážně v Praze, někdy na venkově. Ústředními postavami jsou policisté od prostých strážníků po inspektory. Je zde oceňována schopnost těchto lidí odhalit zlo na základě důvtipu a pilné práce.
Šlépěje – Povídka. Pan Rybka se večer vrací zasněženou ulicí ke stému odlehlému domu. Cestou pozoruje stopy na chodnících. Směrem k jeho domovu stop ubývá a v jeho ulici jsou už jen jedny. Jde po nich a zjistí, že vedou k jeho domu. Končí ale dřív než k němu dorazí a nikde nemají pokračování. Rybka zavolá policii. Přijede úředník a začne tuto záhadu rozebírat. Nakonec ale prohlásí, že policie nevyšetřuje záhady a baví se o policejní práci. Po odchodu inspektora přichází ulicí pochůzkář a shodou okolností se zastaví tam, kde stopy končí. Naváže na ně a stopy tak získají pokračování.
Ztracený dopis – Povídka.
Ukradený kaktus – Tato povídka vypráví o panu Holanovi, vášnivém kaktusáři, který své početné sbírky zpřístupnil veřejnosti. Jednoho dne se ale jeho miláčci začali ztrácet. Pachatele vypátral důmyslnou lstí Holanův zahradník. Ukáže se, že onen lupič, jakýsi pan Ráček, je také vášnivý kaktusář. S panem Holanem se spřátelí a společně se věnují své zálibě. Po čase se zahradníkovi, vypravěči tohoto příběhu, donese podivná zvěst. Pan Ráček prý zahynul kdesi v jižní Americe nabodnut indiány na obří kaktus.
Čintamani a ptáci – Povídka.

Žádné komentáře:

Okomentovat